Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul ve yurt geneline ‘çöl sıcakları’ geliyor

İstanbul ve yurt geneline ‘çöl sıcakları’ geliyor

HABER MERKEZİ – Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, Türkiye genelinde bu haftadan itibaren yazın en sıcak günlerinin yaşanacağını ve “çöl sıcakları”nın etkisine gireceğini ifade etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, bir süredir yağışlı havanın etkisinde olan İstanbul ve ülkenin bu haftadan itibaren sıcak hava dalgası etkisine gireceğini söyledi.

AA’ya konuşan Köse, ülkenin güney sahilleri ile kıyı Ege’de kuru ve kavurucu sıcakların başladığını dile getirdi ve şöyle devam etti:

“Antalya, Adana gibi illerde havaalanında uçaktan inildiğinde, insanın yüzüne sanki sıcak üfleyen fan vurur ve bir anda etraf bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırır. Bugünlerde de o sıcakları yaşıyoruz. İstanbul’da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacak, güney ve güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece ve üzerinde seyredecek. Nem, sıcak havayı daha sıcak hissettirir, insanı bunaltır. Nemin yüzde 60 ve üstü ile yüzde 30 ve altı rahatsız eder. Sıcaklık 33 derece, nem oranı yüzde 65 olduğunda, gölgede hissedilen sıcaklık 41 derece, güneş altında ise 10 derece daha ilave edildiğinde 51 derece olacaktır. Bu da insanları bunaltacaktır. İstanbul’da da insanı en çok nem etkiliyor. Nemin etkisiyle 35 derecelik sıcaklık, 45 derece olarak hissedilecek.”


31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen “eyyam-ı bahur”un yerini günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimler aldı.
Previous post
HDP'de 'yeni dönem' hazırlığı: "İktidarı yereller üzerinden kuşatacağız"
Next post
8. Pembe Hayat KuirFest için başvurular başladı