Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstanbul’da hamile eşini şiddete maruz bırakan erkek serbest bırakıldı

İstanbul’da hamile eşini şiddete maruz bırakan erkek serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yaşayan 7 aylık hamile bir kadın, eşi Rıza Bora tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz bırakıldığını söyleyerek emniyete başvurdu. Gözaltına alınan Rıza B., adli kontrol kararıyla serbest bırakılırken, kadının avukatı karara itirazda bulundu.

İstanbul Ataşehir’de yaşayan 7 aylık hamile bir kadın, 15 aydır evli olduğu eşi Roza Bora tarafından fiziksel ve sözlü şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

Sabah’ta yer alan habere göre kadın, eşi hakkında Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne şikayette bulundu.

Eşinin sürekli sinirlendiğini ve kendisinin ona cevap verdiği takdirde şiddet uyguladığını belirten kadın ifadesinde yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Yaklaşık 1 yıl önce eşim beni eve kilitledi. Beni silahla öldürmekle tehdit ettiği için korkumdan pencereden atladım ve belimi kırdım. Bu olayla ilgili abim beni aldı ve Bursa’ya götürdü. Bursa’da bir devlet hastanesinde tedavi oldum. Bu olaydan sonra eşim tedavimi yaptırma bahanesiyle beni alıp tekrar İstanbul’a getirdi. Sonraki süreçte de eşim bana yönelik şiddetine devam etti. Hatta beni eve kilitledi. Telefonumu, paralarımı ve kimliğimi aldı.”

‘Beni ve ailemi ölümle tehdit etti’

İfadesinin devamında, 3 gün önce Bursa’dan İstanbul’a geldiğini, eşinin kendisini terminalden arabayla alarak yolda fiziksel şiddet uyguladığını belirten kadın şu ifadeleri kullandı:

“Beni ailesinin evine götürdü. Anne ve babasının yanında bana tokat atmaya yeltendi. Bu olaydan sonra doğum sancım tuttu. Eşim ve ailesi beni hastaneye götürdü. Hastanede bebeğimde bir sorun çıkmadı. Olaydan sonra yine eşimin ailesinin yanına gittik. Son 4-5 gündür beni yine fiziksel şiddete maruz bıraktı. Ailesinin karşısında beni ve ailemi ölümle tehdit etti ve hakaretlerde bulundu. Korktuğum için polisi arayamadım. Babam durumu avukatıma anlatmış, avukatım polisi aramış. Polis eve geldi ve polisler eşliğinde şikayette bulunmak üzere büroya getirildim. Eşimden şikayetçiyim.”

Şiddet uygulayan erkek serbest bırakıldı

Olay sonrası gözaltına alınan Rıza Bora işlemlerinin ardından savcılığa sevk edildi.

Savcılık tarafından ifadesi alınan Bora, Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Bora, İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘tehdit’ suçu kapsamında adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Kadının avukatından karara itiraz

Kadını avukatı Murat Sultansu, Sulh Ceza tarafından verilen adli kontrol kararına itiraz etti.

Avukat Sultansu’nun İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

“Sulh Ceza Hakimliği suçun nev’ini sadece tehdit olarak değerlendirmiştir. Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün fezlekesinde, suçun vasfı ‘Kişiyi hürriyetinden mahrum kılma’, ‘Hakaret’ ve ‘Tehdit’ olarak değerlendirilmiştir. Sulh Ceza Hakimliği ise, 7 aylık hamile bir bayanın darp edilmesini, kaçmasını engellemek için de elinden kimliği, parası ve alyans yüzüğü gibi tüm değerli eşyalarının alınması suretiyle hürriyetinin tahdit ve ölümle tehdit edilmesi eylemlerini görmezde gelmiş ve serbest bırakmıştır. Yedi aylık hamile mağdur müvekkilem ölümden kıl payı kurtulmuştur. Eğer acil müdahale olmasaydı şu anda hayatta değildi. Serbest bırakma kararı hukuka, kanuna ve vicdana aykırıdır. Kamu vicdanını derinden yaralamıştır. Şüpheli yakalanarak tutuklanmalıdır.”