Ana SayfaÇalışma Yaşamıİtalya’da mülteci işçiler ‘kölelik koşullarına karşı’ grev ve eyleme gitti

İtalya’da mülteci işçiler ‘kölelik koşullarına karşı’ grev ve eyleme gitti

HABER MERKEZİ – İtalya’da kölelik koşullarında çalıştırıldıklarını söyleyen mülteci işçiler, greve giderek protesto gösterileri düzenledi. İşçilerin zorlandığı koşullara tepki gösteren yargıtay hakimi Bruno Giordano da “Süpermarkete gittiğimizde kendimize soralım: Aldığımız domateslerin içinde ne kadar kan var?” dedi.

İtalya’da tarım işçisi mülteciler, kölelik koşullarında çalıştırıldıklarına dikkat çekerek greve gitti.

Ülkedeki mülteci işçilerin koşulları, Foggia yakınlarında Afrikalı tarım işçilerini taşıyan araçların geçen Cumartesi ve Pazartesi günleri kaza yapması ve 16 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine yüksek sesle gündeme getirilmeye başladı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre grevin yanı sıra Foggia’da iki ayrı protesto gösterisi de düzenledi.

Kölelik koşullarında çalıştırılıp yaşamaya mahkum edildiklerini söyleyerek “Köleliğe hayır” sloganları atan işçiler, “Katliam ve sömürülere son!” yazılı pankartlar taşıdı.

‘Bize köle gibi davranıyorlar’

Reuters’a konuşan 28 yaşındaki Malili Ibrahim Sissoko, “Bize köle gibi davranıyorlar ama başka seçeneğimiz yok. Burada başka iş bulamayacağımızı biliyorlar ve bundan faydalanıyorlar” dedi.

İşçiler, yaz aylarında tarlalarda çalışırken güneşten korunmak için taktıkları kırmızı şapkalarla yürüyüş yaptı.

Bu yürüyüşten birkaç saat sonra da işçi sendikalarının organize ettiği bir gösteri düzenlendi.

Sendika yetkilileri, göçmenlerin çaresizliklerinden faydalanarak yasa dışı şekilde ucuza çalıştıran ve hayatlarını riske atan sistemin önüne geçilmesi çağrıda bulundu.

İki gösteriye toplamda binlerce kişi katıldığı belirtildi.

‘Ucuz domates almayın’ çağrısı

Gösterilerin yanı sıra İtalyan basınında da tüketicilere “ucuz domates almayın” çağrıları yapılmaya başlandı.

Internazionale dergisinde yayımlanan bir makalede “Biz maliyet altına satılan ürünleri aldığımızda o maliyeti bir başkası ödüyor” ifadeleri kullanıldı.

İnsanlar insanlık dışı koşullarda yaşamaya zorlanıyor

Ülkeye çoğunlukla Afrika’dan gelen ve domates tarlalarında çalışan sözleşmesiz mülteci tarım işçilerinin topladıkları her 100 kg domates için 1 euro civarında ücretler aldığı belirtiliyor.

Bu işçilerin insanlık dışı koşullarda, kimi zaman elektrik ya da suyu olmayan getto ve barınaklarda yaşamaya zorlandığı da kaydediliyor.

Denetimden uzak, yasa dışı şekilde işe alınan işçiler, çalıştırıldıkları tarlalara da tıka basa dolu taşıtlarda götürülüyor.

‘Aldığımız domateslerin içinde ne kadar kan var?’

İşçilerin zorlandığı bu koşullara tepki gösteren yargıtay hakimi Bruno Giordano da “Süpermarkete gittiğimizde kendimize soralım: Aldığımız domateslerin içinde ne kadar kan var?” ifadelerini kullandı.

Katolik Kilisesi’nin İtalya yönetim birimi olan İtalyan Piskoposlar Konferansı Başkanı Kardinal Gualtiero Bassetti de bu işçilerin mecbur bırakıldığı insanlık dışı yaşam koşullarının utanç verici olduğunu belirterek, “İnsanlar fareler gibi, ahır gibi yerlerde yaşayamaz” dedi.

Bakan: Bu mafya sorunu

Mülteci karşıtlığıyla bilinen İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise bu sorunun ardında kontrolsüz göç ve mafyanın yer aldığını ileri sürdü: “Kontrolsüz göç mafyanın işine yarıyor. Bu bir mafya sorunudur. Yasa dışı göçten faydalanan ve sözleşmesiz işçi çalıştırarak zenginleşen mafya üyelerinin mal varlıklarına el atmak gerekiyor.”

Previous post
Kürtçe dergi Kund ikinci sayısıyla raflarda
Next post
İsrail’den Gazze’ye hava saldırıları: 1’i bebek 3 kişi hayatını kaybetti