Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Kadın doktorların müdahalesinde kadınların yaşam şansı artıyor’

‘Kadın doktorların müdahalesinde kadınların yaşam şansı artıyor’

HABER MERKEZİ – ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınlara tedavinin kadın doktorlarca yapılması halinde ölüm oranları düşüyor.

ABD’de bulunan Harvard, Minnesota ve Saint Louis üniversitelerinin Florida’daki kadınlardaki kalp krizi vakalarına ilişkin yaptığı çalışmanın sonuçları yayınlandı.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilimsel dergide yayınlanan söz konusu araştırmaya göre, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) vakalarında kadınların tedavilerinin kadın doktorlarca yapılması halinde ölüm oranları düşüyor.

1991 ile 2010 yılları arasında acil servislere ağır miyokard enfarktüsü nedeniyle sevk edilen 500 bin hastanın klinik dosyaları inceleyen araştırmacılar, yüzde 5’lik oranın istatistiksel olarak oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

‘Kadın doktorların müdahalesi yaşam şansını artıyor’

Acil servislere getirilen kadınlardaki kalp krizlerine müdahalelerde ölüm oranının yüzde 11,9 olduğu kaydedilen araştırmada, kadın bir doktorun müdahil olması halinde ölümlerin 5,4 azaldığına dikkat çekildi.

Daha önce yapılan araştırmalar, kadınların kalp krizi durumlarında erkeklere oranla ölüm risklerinin yüksek olduğunu göstermişti. Kadınlardaki semptomların farklılığı, tedavilerini geciktirmeleri veya kriz halinde acil servislere erkeklere oranla daha geç başvurmalarının ölüm oranlarını etkilediği biliniyordu.

Kardiyovasküler hastalıklar, kadın ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada

Kalp krizi (miyokard enfarktüsü) kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi (kalıcı hasara uğraması) sonucu meydana gelir.

Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümün başlıca nedenlerinden biridir.

Hastaların kalp krizinden kaybedilmelerinin önlenmesi olayın ilk anından itibaren en kısa zamanda hastaneye ulaşmasına bağlı.

Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelinde kadın ölümlerinin nedenleri arasında ilk sırada geliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Son 10 yılda 6'ncı değişiklik: Avustralya’nın yeni başbakanı Scott Morrison
Sonraki Haber
Ankara-Moskova hattında görüşme trafiği