Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan hükümete 13 maddelik öneri: Her türlü katkıyı veririz

Kılıçdaroğlu’ndan hükümete 13 maddelik öneri: Her türlü katkıyı veririz

HABER MERKEZİ  – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ekonomideki kötü gidişatın önüne geçilebilmesi için hükümete 13 maddelik öneride bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomideki son gelişmeleri gündemine alan bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin derin bir ekonomik, sosyal ve siyasal sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, yaşanan sorunların yalnızca siyasetçinin değil, herkesin gündeminde olduğunu vurguladı.

Kılıçdaroğlu,  “Bugün herkes bu krizi Türkiye nasıl atlatabilir diye bir beklenti içerisinde. Hep birlikte bu sorunu aşmak için çaba göstermek zorundayız. Sorunu aşmanın birinci yolu kararlı, sabırlı ve tutarlı bir politikayla yola devam etmektir. Bununla, ‘neyi, nasıl yapacağınızı çok iyi bileceksiniz’i kastediyorum. Bunu bilmeden yola çıkarsanız bu krizi aşamazsınız” ifadelerini kaydetti ve hükümete önerilerde bulundu.

Hükümete 13 maddelik öneri

Kılıçdaroğlu’nun, “Her türlü katkıyı veririz. Bir kişinin egolarına ülke teslim edilemez. Parlamentoda üzerimize düşeni yapacağız” sözleriyle hükümete yaptığı 13 maddelik öneri şöyle:

  1. “Devlette liyakat yoksa devlette çürüme vardır. Yapılması gereken en önemli işlerden birisi devlette liyakat sisteminin yeniden inşa edilmesidir.
  2. Hukukun üstünlüğü ve güvenliğidir. Milletvekillerinin öğrencilerin hapiste olduğu bir ülkede ‘yabancılar gelsin yatırım yapsın’ diye beklerseniz hayal ortamında yaşarsınız.
  3. Merkez Bankası’nın bağımsızlığıdır. Eğer bu güvenceyi verirseniz farklı bir Merkez Bankası profili ortaya çıkar.
  4. Sıcak para yönetimi. Akılcı bir sıcak para yönetimine geçmek gerekiyor. Dolar kurundaki her on kuruşluk artışın bize maliyeti 22 milyar lira.
  5. Dolar esas alınarak ihaleler yapılıyor, yani dolar baş tacı ediliyor, bu politikadan vazgeçilmeli. ‘TL bizim paramız’ diyorsanız süratle ihaleleri Türk lirasına dönüştürün. Dolara endeksli geçiş ücretleri var. Bunların da tamamen TL’ye dönüştürülmesi gerekiyor.
  6. Kamu İhale Yasası’nın mutlaka değişmesi gerekiyor. Yolsuzluğun temel kaynağı budur. 16 yılda tam 186 kez ihale mevzuatı değişti.
  7. Hepimiz vergi ödüyoruz, çocuk doğduğu andan itibaren vergi ödüyor. Vergilerin nereye ödendiğini denetleyen Sayıştay uluslararası standartlarına dönmeli.
  8. Bütçe dışı uygulamalar. Kim bütçenin dışında fonlar oluşturdu? TOKİ ve benzeri yapıların hepsinin kaldırılması lazım. Bütçe disiplini bu bağlamda sağlanması lazım.
  9. Dış politika. Bugün izlenen dış politika 180 derece değişmesi lazım. Dış politikada hamaset söylemlerine, dost söylemlerine yer yoktur. Her ülke kendi çıkarları için söylem oluşturur. Güçlü bir ekonomi oluşturamazsanız başka ülkelerin sömürdüğü ülkeler haline gelirsiniz, Türkiye’nin bugün geldiği nokta bu. Trump bir tweet atıyor, Türkiye’de dolar yükseliyor.
  10. Kontrolsüz borçlanma. Bunun için bir anayasal kural getirmek gerekiyor. Herkes gönlünce borçlanamaz. Çocuklarımızı, torunlarımızı borç altında bırakamayız. Bunun limitleri ve kuralları olması lazım.
  11. Fakirin, fukaranın sırtına yıkılan bir vergi politikası var. Türkiye’nin bunu düzeltmesi lazım. Vergi cennetlerinde dolarları olanlar var. Bu dolarları olanlar Türkiye’ye getirdiğinde vergi ödemiyorlar. Fakir ekmek alırken, su içerken vergi ödüyor.
  12. Üretimi önceleyen politikaya ihtiyacımız var. Bir ülke üretirse güçlü olur.
  13. İsraf ekonomimizi hepiniz görüyorsunuz. Lüks arabalardan geçilmiyor. Tasarruf yapacağız diyorsanız kamudaki araba saltanatına son verin.”