Ana SayfaBilim ve TeknolojiKürt bilim insanına ‘Matematiğin Nobeli’

Kürt bilim insanına ‘Matematiğin Nobeli’

HABER MERKEZİ – Koçer Birkar olarak tanınan Kürt bilim insanı Prof. Dr. Feridun Direxşan, Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin ‘Matematiğin Nobeli’ olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görüldü.

Bu yıl Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2018 yılının ödülleri sahiplerini buldu.

ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh’in yanı sıra Cambridge Üniversitesi’nden Merivanlı Koçer Birkar olarak bilinen Prof. Dr. Feridun Direxşan Fields Madalyası’na layık görüldü.

Cambridge Soyut Matematik ve Matematik İstatistiği Bölümü üyesi olan Koçer, farklı türde polinom denklemlerini kategorize etme konusundaki çalışmaları nedeniyle ödülü kazandı.

Uluslararası Matematikçiler Birliği, dört senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde iki, üç ya da dört matematikçiye Fields Madalyası veriyor.

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ödül 1936 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında “Matematiğin Nobeli” olarak biliniyor.

Direxşans: Umarım Kürtler için küçük bir sevinç kaynağı olur

Aldığı ödül sonrası açıklamalarda bulunan Koçer, “Umarım 40 milyon Kürt için bu ödülüm küçük bir sevinç kaynağı olur” dedi.

Bilim dergisi Quanta’ya konuşan Koçer, “Matematik bölümününe gittiğim zaman Fields Madalyası’nı kazananların fotoğrafları duvarda asılıydı. Onlara bakarak kendi kendime ‘Acaba ben de bir gün onlardan bir olabilir miyim’ diye konuşuyordum. İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum” diye konuştu.

Ali Nesin’e Leelavati Ödülü

Öte yandan “Matematiğin Nobeli” olarak nitelendirilen Fields madalyasıyla beraber verilen matematik eğitiminin Fields’ı Leelavati Ödülü’nün sahibi de açıklandı.

Uluslararası Matematikçiler Birliği tarafından dört yılda bir dağıtılan Leelavati Ödülü’nün sahibi bu yıl Prof. Dr. Ali Nesin oldu.

Prof. Feridun Direxşan kimdir?

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olan 40 yaşındaki Prof. Direxşan, İran’ın Merivan kentinde dünyaya geldi.

İngiltere’de lisans derecesini bitirirken, ülkeye siyasi sığınma talebinde bulundu.

2004 yılında Nottingham Üniversitesi’nde “Modern Cebirsel Geometride Konular” teziyle doktorasını tamamladı. Kariyeri boyunca ikilemeli geometri ana ilgi alanı olarak öne çıktı.

Koçer, Paris Matematik Bilimleri Vakfı ile ödüllendirildiği 2016 yılında Paolo Cascini (Imperial College London), Christopher Hacon (Utah Üniversitesi) ve James McKernan (Kaliforniya Üniversitesi, San Diego) ile birlikte bir yazı yazdı.

“Genel log türlerinin çeşitleri için asgari modellerin varlığı” başlıklı makale, alanın devrim niteliği taşıyordu. Makale, 2016 yılında dörtlüye AMS Moore Ödülü’nü kazandırdı.

Previous post
Burdur'da bir çocuğu istismara maruz bırakan erkek tutuklandı
Next post
HDP'de 'yeni dönem' hazırlığı: "İktidarı yereller üzerinden kuşatacağız"