Ana SayfaGüncelLavrov’la görüşen Çavuşoğlu: Rusya bizim için stratejik bir ortak

Lavrov’la görüşen Çavuşoğlu: Rusya bizim için stratejik bir ortak

HABER MERKEZİ – Moskova’da mevkidaşı Lavrov’la bir araya gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ikili görüşmede Şam yönetiminin operasyon hazırlığı yaptığı İdlib’de askeri bir çözümün ‘felaket’ olacağını savundu. Çavuşoğlu ayrıca, “Rusya bizim için stratejik bir ortaktır” dedi.

Ankara-Moskova hattındaki görüşmeler sıklaşırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Lavrov’la ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Suriye’deki duruma ilişkin olarak fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman iyi olacağını belirterek “Bu yakın iş birliği ve dostluk birilerini kıskandırmıyor değil” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Rusya bizim için stratejik bir ortaktır” dedi.

“Suriye’de ateşkes için çalışmalıyız” diyen Çavuşoğlu, “Hepimizin endişelerinin nasıl karşılanabileceğine dair görüşmeler sürüyor” dedi.

“Suriye’de anayasa komisyonunun oluşturulması önemli” görüşünü de dile getiren Çavuşoğlu, Şam yönetiminin operasyon hazırlığı yaptığı İdlib’e ilişkin şunları söyledi:

“İdlib bölgesinin çatışmasızlık alanı olarak korunması, Suriye için, terörle mücadele için ve insani bakımdan çok önemlidir. Bu konuda askerlerimiz ve istihbaratımız bir arada nasıl çalışabiliriz bunları görüşmeye devam ediyorlar.” 

Çavuşoğlu, İdlib’de askeri bir çözümün ‘felaket’ olacağını savunarak, “Suriye’nin geleceği açısından felaket olur” açıklamasında bulundu.

Lavrov: İdlib’i Türkiye ile 2+2 formatında görüşeceğiz

Çavuşoğlu’nun ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da görüşmede Suriye’deki son durumun odakta olduğunu belirtti.

Lavrov, şöyle konuştu:

“Astana formatı çerçevesinde elde edilen mutabakatların nasıl hayata geçirildiğine değindik. Olabildiğince hızlı bir şekilde anayasa komitesi kurulması hedefine ulaşmaya çalışacağız. Suriyeli mültecilerin evlerine dönmelerini sağlayacağız. Bütün bu süreçler, siyasi çözümün başlatılmasına olumlu zemin sağlayacaktır. Ortak planlarımız arasında, oradaki teröristlerinin kökünün kazınması da vardır.”

Suriye’nin istikrara ve barışa kavuşmasını istediklerini belirten Lavrov, “İdlib çok yönlü bir problem sivil ve silahlı muhalifler var. Sağlıklı muhalefeti engelleyen silahlı muhalifler var” diye ekledi.

Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin dışişleri ve savunma bakanlarının bugün Moskova’da Suriye’nin İdlib kentindeki durumu görüşmek üzere 2+2 formatında bir toplantı yapacağını da belirtti.

Soru-cevap bölümünde İdlib mesajları

Mevlüt Çavuşloğlu

“İdlib geriye kalan tek çatışmasızlık bölgesi diyebiliriz. Burada 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Diğer bölgelerden koridor açıldığı zaman bazı radikal gruplar İdlib’e gelmiştir. Bu gruplar ılımlı muhalefeti de sivilleri de rahatsız etmektedir. Teröristlerle sivilleri ayırmamız lazım. Diğer taraftan burada askeri çözüm bir felaket olur. 3.5 milyon sivil nereye gidecek? Radikal grupların etkisiz hale getirilmesi hepimiz için önemli. Ancak bu sivillerle teröristleri iyi ayırt etmek lazım. Biz inanıyoruz ki Astana’ya sadık kalacağız. Suriye’nin geleceği için anayasa komisyonu çok önemli. Siyasi çözüm için bir anayasa şart. Biz bu çalışmalara katkı sağlayacağız.

“Biz İdlib konusunu Rus dostlarımızla her düzeyde konuşuyoruz. Askerlerimiz, savunma bakanlarımız istihbaratlarımız konuşuyor. Burada önemli olan Rusya’nın endişelerinin ortadan kaldırılması. Radikal grupların Türkiye’ye de Rusya’ya da tehdit oluşturmaması gerekiyor. Ancak bu grupları yok etmek için İdlib’e saldırmak, yüz binlerce insanın ölmesi, milyonlarca insanın evini terk etmesi demektir. Bu felakat olur, dram olur. O yüzden İdlib’e saldırmak yerine birlikte nasıl çözebiliriz konusu üzerine çalışmalıyız.”

Sergey Lavrov

“İdlib’le ilgili meseleler son derece çetrefilli hale geldi. Çatışmasızlık bölgesi oluşturulduğunda bu Nusra için oluşturulmadı. Sürekli oradan Suriye ordusuna saldırı düzenliyorlar. İHA’lar havalanıp Rus üssüne saldırı düzenliyor. Bu ayrıştırmayı yapıp, siviller için riskleri en aza indirmemiz gerekiyor. Astana’nın genişlemesinin güncel bir konu olduğunu zannetmiyorum. Hedeflerimizi çok iyi kavramamız lazım. Suriye için küçük dört ülkeli bir grup kurulmasını teklif ediyor Sayın Cumhurbaşkanı Macron. Öncelikle 2254 BMGK kararını esas almamız gerekiyor.”

Ankara-Moskova hattında görüşme trafiği

Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun mevkidaşı Lavrov’la görüştüğü Moskova’ya bir haftalık aranın ardından yeniden gidiyor.

Moskova ile Ankara hattında yaşanan bu görüşme trafiği, Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin gergin olduğu ve Şam yönetiminin İdlib’e yönelik operasyon hazırlığı yaptığı bir döneme denk geliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şile'de denize girmek yasaklandı
Sonraki Haber
Peru’da 7.1 büyüklüğünde deprem