Ana SayfaGüncelMHP’den kanun teklifi: Sonucu ‘manipüle’ eden kamuoyu araştırmacısına 5 yıla kadar hapis

MHP’den kanun teklifi: Sonucu ‘manipüle’ eden kamuoyu araştırmacısına 5 yıla kadar hapis

HABER MERKEZİ – MHP, kamuoyunu yönlendirmek maksadıyla yanıltıcı bilgiler sunan kamuoyu araştırmacılarına hapis cezası öngören bir kanun teklifi hazırladığını açıkladı.

MHP, kamuoyunu yönlendirmek veya etkilemek maksadıyla “yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan” kamuoyu araştırmacılarına 5 yıla kadar hapis cezası öngören bir kanun teklifi hazırladı.

Konuya ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, kamuoyu araştırmalarıyla en çok hedef alınanın MHP olduğunu savunarak, Kamuoyu Araştırmaları ve Sonuçlarının Yayınlanmasına İlişkin Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi.

Teklife göre araştırmacı; araştırmayı kim için yaptığını, araştırmanın finansmanının kim tarafından karşılandığını ve tutarını belgeleri ile birlikte paylaşmak zorunda kalacak.

Teklifte belirtilen koşul ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna, ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek.

Öte yandan araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe ilişkin nesnel koşullar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Ne olmuştu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Haziran seçimlerinden iki gün önce katıldığı televizyon yayınında anket şirketleri hakkında yasa çıkarılması gerektiğini savunmuştu.

”Algı yaratmaya çalışıyorlar. Bir mekanizma var burada” diyen Bahçeli, “Bir seçimde en son rakamların verileceği gün, ‘MHP yüzde 8’ diyorlar. Nereden çıktı bu? Geçmişteki seçimlerde bazılarında yüzde 8’de kaldık, doğrudur. Ama kararsız oylarını istedikleri gibi dağıtıyorlar. Bir zamanlar arz ve talep ölçümü yapan, domatesin hangi fiyatla satılacağını planlayan insanlar, kalkmışlar Türkiye’nin en güçlü kamuoyu araştırmacısı olmuş. Belki de rica ediyorlar, bizi öyle göster böyle göster diye” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da hastane inşaatında çalışan işçiler iş bırakıp eylem başlattı
Sonraki Haber
“Modern Klasikler” seçkisi seyirciyle buluşuyor