Ana SayfaGüncelOyun yazarı Neil Simon hayatını kaybetti

Oyun yazarı Neil Simon hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Oscar ve Tony ödüllerine en çok aday gösterilen oyun yazarı Neil Simon, 91 yaşında yaşamını yitirdi.

ABD’li ünlü oyun yazarı ve senarist Neil Simon 91 yaşında hayatını kaybetti.

Broadway’in en üretken ve en popüler oyun yazarlarından biri olan Simon, mizah, drama ve karakterlerin iç gözlemlerine odaklanan eserleriyle tanınıyordu.

Simon, Oscar ve Tony’ye en çok aday gösterilen oyun yazarı, senarist oldu. Bazı tiyatro oyunları beyaz perdeye aktarıldı.

Simon’un en çok bilinen oyun ve senaryoları arasında, 1978’de Altın Küre ödülü alan The Goodbye Girl filmi, 1991’de Drama dalında Pulitzer ödülü alan ‘Lost in Yonkers’ (Müziksiz Evin Konukları) oyunu, ‘The Odd Couple’ (Tuhaf İkili), They’re Playing Our Song (Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar), Rumors (Söylentiler), Jake’s Women (Aklımdaki Kadınlar) bulunuyor.

40’tan fazla oyunu bulunan ABD’li senaristin yazdığı oyunlar 1965 ile 1990’ların ortasına kadar 9 binden fazla kez sahnelendi.

Neil Simon kimdir?

BBC Türkçe’nin haberine göre Broadway’de bir dönem dört oyunu aynı anda sahnelenen Simon için New York’taki eleştirmenler “yalnızca başarılı bir şov dünyası değil aynı zamanda bir kurum” ifadelerini kullanıyor.

Kendi adına Broadway’de açılan bir tiyatro sahnesi de bulunan yazar, oyunlarında insan ilişkileri, güncel yaşam ve evlilik temalarını mizahla ele aldı.

New York’ta Büyük Buhran döneminde yaşayan Simon, çocukluğunda tiyatro ve sinema salonlarına kaçıp Charlie Chaplin ve birçok komedyenin filmlerini izlediğini söylemişti.

Life dergisine verdiği bir röportajda Simon, “Çocukken taşların tepesine tırmanır, Charlie Chaplin’in açık hava gösterimlerini izlerdim. Bir defasında öyle çok kahkaha attım ki düşüp başımı yardım. Doktora götürdüler, bir yandan başım kanıyordu bir yandan kahkaha atıyordum” demişti.

Simon komedi için de “Benim komedide başarıdan anladığım tüm seyircileri gülmekten yere düşürmek, ölesiye güldürmek” sözlerini kaydetmişti.