Ana SayfaManşet‘Öz savunma nefes alabilme mücadelesidir’ diyen kadınlar: Bizim de elimiz armut toplamıyor

‘Öz savunma nefes alabilme mücadelesidir’ diyen kadınlar: Bizim de elimiz armut toplamıyor

HABER MERKEZİ – Şiddet ve cinsel saldırılara karşı kendilerini savunmak için öz savunma atölyelerine katılan kadınlardan Buket Karaçaylı, ‘Öz savunma nefes alabilme mücadelesidir’ diyor. Eğitmen Gözde Çelik ise izledikleri yolu “Önce bize şiddet uygulayan erkeği tehir ediyoruz. Eğer bu teşhir yeterli olmuyorsa bizim de elimiz armut toplamıyor” şeklinde anlatıyor.

Türkiye’de kadına karşı şiddet, cinsel saldırı ve tacizin giderek artması nedeniyle kadınlar da kendilerini savunmak için çeşitli yöntemler geliştiriyor.

Bunlardan biri de şiddete karşı meşru savunma hakkını kullanmak yani öz savunma.

Şiddetin artışı ile birlikte öz savunma atölyelerinin açılışı ve kadınların buralara katılımı da arttı.

‘Kadına yönelik şiddetin artması AKP politikalarından bağımsız değil’

MA’dan Necla Demir’e konuşan öz savunma atölyelerine katılan kadınlardan biri olan Buket Karaçaylı, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin ülkenin politik gündemiyle yakından ilişkili olduğunu söyledi.

Bunun en büyük yansımasıyla OHAL döneminde karşılaştıklarını belirten Karaçaylı, şiddetin yüzde 300 oranında arttığını söyledi ve ekledi:

“Kadına yönelik şiddet AKP iktidarından önce de var olan bir durumdu ama AKP, daha çok perçinlenip tetiklenen, daha çok arkası sıvazlanan erkek egemen sistemin devamlılığını sağladı. Bu son dönemde çocuk istismarının, cinsel tacizlerin ve kadına yönelik şiddetin artması AKP’nin izlediği politikadan bağımsız değil.”

‘Ekonomik krizle birlikte erkek stresini eşine şiddet uygulayarak çıkarıyor’

Yaşanan ekonomik krizle birlikte günlük hayattaki kaygı ve stresini eve gittiğinde eşine şiddet uygulayarak çıkaran erkeklerin, iktidarın işine geldiğini söyleyen Karaçaylı, bunun iktidarın ‘işine geldiğini’ ifade etti:

“Erkek aslında yaşatılanların sistem tarafından olduğunu göremiyor. Görse de eve gittiğinde bunun acısını eşinden çıkartıyor ve bu sistemli olarak yapılan bir şey. Erkeklerin rahatlaması bütün hıncını, öfkesini kadınlardan çıkartması zaten iktidarın ekmeğine yağ süren bir şey.”

Bu durum karşısında kadının öz savunma kullanmasının sistemin istemediği bir reaksiyon olduğunu kaydeden Karaçaylı, “Çünkü bu, sistemi bozan bir durum. Kadın başkaldıramaz, kadın kendisine yapılan şiddeti kabul etmek zorundadır” dedi.

‘Öz savunma nefes alabilme mücadelesidir’

“Bu sistemli olduğu için de bunu destekleyen bir erkek yargı var” diyen Karaçaylı Nevin Yıldırım örneğini vererek şunları söyledi:

“Tıpkı Nevin Yıldırım örneğinde gördüğümüz gibi. Yandaş medya Nevin Yıldırım’ın ismini bilmiyor mesela. Sadece boğaz kesen bir kadın olarak görüyorlar. Ama kadınlar tarafından durum böyle değil. Tamamıyla öz savunma, hayatta kalma, var olabilme ve nefes alabilme mücadelesidir. Biz bunu böyle görüyoruz. Bunun önemi de buradan doğru geliyor. Var olan sistemi, adalet süreçlerini ve haksız tahrik indirimleri kabul etmiyoruz. O yüzden de öz savunma bizim için haktır, meşrudur, önemlidir.”

Öz savunma atölyesinde eğitmenlik yapan Gözde Çelik, “Kadınlar, erkek şiddeti başladığında sessizce içerlenmek yerine kendini savunma, kendi fiziksel var oluşunun farkında olmalıdır” şeklinde konuştu.

‘İktidar hukuk sistemiyle şiddeti olağanlaştırıyor’

Kadınların her an her yerde şiddetle karşılaşabileceğini vurgulayan Çelik, “Tabi ki erkekleri dövmek, sürekli şiddet uygulamak savunması da yapmıyoruz ama ölüme ve şiddete karşı kadınların kendi yaşamını savunmasının ve öz savunmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

İktidarın hukuk sistemiyle, verdiği cezalarla şiddeti olağanlaştırmasına karşı, her türlü öz savunmanın hak olduğunu ortaya koymaya çalıştıklarına dikkat çeken Çelik, “Önce teşhir ile başlıyoruz. Bize şiddet uygulayan, baskılayan bütün erkek sistemi teşhir ediyoruz. Eğer bu teşhir yeterli olmuyorsa bizim de elimiz armut toplamıyor. Öz savunmamızı geliştiriyoruz ve fiziksel olarak kendimizi koruyoruz” diye konuştu.

Tüm kadınları öz savunma atölyelerine davet eden Çelik, “Gelin hep beraber güçlenelim ve öz savunmanın haklılığını herkese gösterelim” çağrısında bulundu.

Previous post
Yandaş medyanın kriz “haberciliği” - Emre Tansu Keten
Next post
İş cinayeti: Kaynar asfalt kazanlarının arasına düşen işçi yaşamını yitirdi