Ana SayfaGüncelSebep ‘rahip krizi’: ABD’den Türkiye’ye yaptırım kararı

Sebep ‘rahip krizi’: ABD’den Türkiye’ye yaptırım kararı

HABER MERKEZİ – ABD Hazine Bakanlığı, ABD’li rahip Brunson’ın “haksız tutukluluğu” gerekçesiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

Amerkika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Türkiye’ye yönelik yaptırım açıklaması geldi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararı aldığı duyuruldu.

Söz konusu yaptırımın Türkiye ile krize neden olan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın “haksız tutukluluğu” gerekçesiyle alındığı belirtildi.

Kararda, Gül ve Soylu’nun bakanlıklarının Türkiye’de “ciddi insan hakkı ihlallerinde” bulunduğu kaydedildi.

Gül ve Soylu’nun ABD’deki mülkiyetleri bloke edildi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gül ve Soylu’nun ABD’deki mal varlıkları dondurulurken, ABD’li kişi ve kurumların söz konusu bakanlarla herhangi bir ekonomik ilişkiye girmesi ise yasaklandı.

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin, “Rahip Brunson’ın haksız tutukluluğu ve adli sürecin Türk yetkililer tarafından devam ettirilmesi en basit şekilde kabul edilemez” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

“Başkan Donald Trump’ın tekrar tekrar ifade ettiği gibi ABD, Türkiye’den Brunson’ın derhal serbest bırakılmasını beklemektedir.”

Beyaz Saray’dan açıklama

Bir açıklama da Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’tan geldi.

Brunson’ın herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt görmediklerini belirten Sanders, “ABD Başkanı’nın talimatı doğrultusunda ABD Hazine Bakanlığı, rahip Brunson’ın gözaltına alınması ve tutuklanmasında önemli rol oynayan içişleri ve adalet bakanlarına yaptırım uygulamaktadır” dedi.

Dolar/TL 5.00’in üzerini gördü

Dolar, TL karşısında ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uyguladığı yeni bir tarihi zirveye ulaştı.

Kur, kararın açıklanmasının ardından 5.00 seviyesinin üzerini gördü.

ABD ile Türkiye arasındaki ‘rahip krizi’

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz günlerde ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.


Trump’tan açık tehdit: Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız


ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’den bir açıklama gelmişti. “Brunson için endişeliyiz” diyen sözcü, konunun ‘oldukça hassas’ olduğunu ifade etmişti.

ABD’nin son açıklamasına ise Ankara’dan yanıt Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Erdoğan, krizle ilgili olarak, “Tehdit diline prim vermeyiz” demiş ve yargı bağımsızlığından taviz vermeyeceklerini savunmuştu.


ABD yineledi: Brunson konusu oldukça hassas, endişeliyiz

Erdoğan’dan ABD’ye: Tehdit diline prim vermeyiz


Bu haberde BBC Türkçe ve DW Türkçe’den de yararlanılmıştır.



Önceki Haber
Dolar/TL'de tarihi zirve: Kur 5'e dayandı
Sonraki Haber
Fed faizlerde değişikliğe gitmedi