Ana SayfaGüncel“Soylu’nun emriyle”: Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemi yasaklandı

“Soylu’nun emriyle”: Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemi yasaklandı

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’nin her hafta olduğu gibi 700’üncü haftada da düzenleyeceği buluşma İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Galatasaray Meydanı’na girişlerine izin verilmeyen aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alındı.

Her hafta kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 700’üncü hafta eylemi yasaklandı.

Eylemin Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandığını belirten Cumartesi Anneleri, Twitter’dan “Emniyet görevlileri kaymakamlığın 700. hafta oturmamızı yasakladığını bildirdi. Biz, her durumda 699 hafta bu meydanda oturduk. Bu hafta da oturacağız” dedi.

“Emir Soylu’dan”

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Cumartesi Anneleri’nin eyleminin yasaklanmasının ardından İçişleri Bakanı’nı arayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eylemin bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklandığını belirtti.

Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre de polis, alana girmek isteyenlere izin verilmeyeceğini ve eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını bildirdi.

Kayıp yakınları dahil onlarca gözaltı

Bunun üzerine Galatasaray Meydanı’na girmek isteyen hak savunucularını darp eden polis, onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında kayıp yakınlarından Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan, Faruk Eren ve Besna Tosun da var.

‘Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan?’

MA’nın haberine göre Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da darp edilip gözaltına alınmak istendi. Ancak tepkiler üzerine serbest bırakıldı.

Emine Ocak serbest bırakıldıktan sonra “Ne istiyorlar bizim çocuklarımızdan” diyerek duruma tepki gösterdi.

Buldan: Annelerin sessiz çığlığından korkan bir ülke yaratıldı

Galatasaray Lisesi önüne gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Pervin Buldan, gözaltılara tepki göstererek, “Evlatlar aranıyor, kemikler aranıyor her Cumartesi Galatasaray Meydanı’nda. Bunun için haklıyız ve burada olmaya devam edeceğiz” dedi.


Polis şiddeti ve gözaltılar devam etti

Daha sonra İstiklal Caddesi üzerinde bir araya gelen HDP ve CHP’li milletvekilleri ve hak savunucuları el ele tutuşarak meydana gitmeye çalıştı.

Hak savunucularına tazyikli su ve biber gazı sıkan polis, gözaltılara devam etti. Milletvekilleri ise gözaltıları engellemeye çalıştı.

Bu sırada HDP Milletvekili Garo Paylan’a saldırıan polisler, alandaki gazetecileri de darp etti.

Gözaltına alınan 47 kişi serbest bırakıldı

Gözaltına alınan hak savunucularının Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi.

İfade işlemlerinin başladığı belirtilirken, gözaltına alınanlar arasında kayıp yakınları ve hak savunucularının yanı sıra gazetecilerin de olduğu bildirildi.

Aralarında Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın ve gazetenin çalışanı Hasan Akbaba’nın da bulunduğu gözaltılar, emniyetteki işlemlerinin ardından Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Muayeneden geçirilen 47 kişinin tamamı serbest bırakıldı.

Bir kişinin kolu kırıldı

Öte yandan koluna copla vurulan Aydın Aydoğan’ın kolunun kırıldığı öğrenildi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Aydoğan, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Galatasaray Meydanı’na girmeye çalışırken polisler beni gözaltına almaya çalıştı. Polis bana dönerek ‘alın bu yavşağı’ dedi. O sırada müdahale oldu ve kargaşa çıktı. Ben de yere düştüm. Polis benim koluma cop ile vurdu. Kolum kırıldı. Daha sonra orada bulanan arkadaşlarım beni alandan çıkarmaya çalıştı. Biz giderken bu sefer polis arkamızdan plastik mermi sıktı.”


İHD: Cumartesi Anneleri başta olmak üzere kayıp yakınları işkence gördü

Previous post
İstanbul'daki yasağa rağmen: Paris'te Cumartesi Anneleri'nin umudu
Next post
İstanbul'da trans kadın öldürüldü