Ana SayfaEkonomiSPK’den Demirören’e kur muafiyeti: “264 milyon TL’lik bir ‘kıyak’ yapıldı”

SPK’den Demirören’e kur muafiyeti: “264 milyon TL’lik bir ‘kıyak’ yapıldı”

HABER MERKEZİ – Sermaye Piyasası Kurulu, Demirören için 264 milyonluk ‘keyfi’ kur muafiyeti kararı aldı. Analistlere göre bu ‘keyfiyet’ küçük yatırımcıyı mağdur etti. SPK ile ilgili yazısı sansürlenince Hürriyet’ten ayrılan ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Demirören Grubu’na SPK’nin tanıdığı 264 milyon liralık kur muafiyeti hakkının, yazısının sansürlenmesinin gerekçesini ortaya çıkardığını yazdı. Gürses, Demirörenlere 264 milyon TL’lik bir ‘kıyak’ yapıldığını kaydetti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), döviz kurlarındaki hızlı tırmanıştan etkilenen büyük sermayedarların zararını gidermeye dönük bir adım attı.

SPK, 362 sayılı kanunda yer alan “halka açık bir ortaklığın yönetiminin değişmesi veya borsada işlem gören bir şirket ile birleşmesi halinde, yeni yönetimin küçük hissedarlara çağrı yaparak pay alma zorunluluğu” düzenlemesinde Demirören Grubu’na muafiyet getirdi.

Yani Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ’nin el değiştirmesi sürecinde pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü Demirören Medya için gerekçesiz ve keyfi olarak kaldırıldı.

Böylece Demirören Grubu 264 milyon lira avantaj sağlamış oldu.

Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’e konuşan analistler, söz konusu karar nedeniyle küçük yatırımcının mağdur olduğuna dikkat çekti.

SPK Kanunu’na göre Hürriyet Gazetecilik için çağrının 17 Temmuz’da yapılması gerekiyordu. Kararın bir ay gecikmeli çıkması yatırımcıyı mağdur etti.

Bir analist, Hürriyet Gazetecilik’te Demirören Grubu’na yüzde 77 hisse devri gerçekleştiğini ve şirketin tüm yönetim kurulunun değiştiğini belirterek SPK’nin ilgili maddesinin açıkça ihlal edildiğini ifade etti.

Gerekçe sunulmaksızın gelen muafiyetin dava konusu olabileceğinin altını çizen analistin değerlendirmesi şöyle:

“Normal şartlarda muafiyet için şirketin borca batık olması gerekir. Ancak böyle bir durum görünmüyor. Hiçbir gerekçe sunulmadan muafiyet geldi. Küçük hissedar dava açabilir, açtığı takdirde Demirören’in çağrı yapması ihtimali yüksek.”

“Demirören’in SPK ile ‘işinin’ ne olduğu anlaşıldı”

Öte yandan SPK ile ilgili yazısı sansürlenince Hürriyet’ten ayrılan ekonomi yazarı Uğur Gürses, Demirören Grubu’na SPK’nin tanıdığı 264 milyon liralık kur muafiyeti hakkının da yazısının sansürlenmesinin gerekçesini ortaya çıkardığını yazdı.

Uğur Gürses

Gürses’in dün (19 Ağustos) kişisel bloğunda “Kurumlar çökünce ne oluyor?” başlığıyla yayımladığı yazısında, SPK kararını eleştirdiği yazısının sansürlendiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Gazete yönetimi bana bu yazıyı basamayacaklarını söyledi. Ben de yazmayı bıraktım. Bana söylenen gerekçe ‘biz halka açık bir kurumuz, SPK denetimine tabiyiz’. Bunun anlamı ‘SPK ile işimiz var’ demekti.”

Gazeteyi kamu bankalarından aldığı borçla satın alan Demirören Grubu’nun SPK ile “işinin” ne olduğunun son gelişme ile ortaya çıktığını belirten Gürses, Cumhuriyet’in “SPK’den Demirören’e 264 milyonluk kur muafiyeti” başlıklı haberini anımsattı. Bunu ise şöyle özetledi:

“Demirörenler halka açık olan Hürriyet Gazetecilik şirketini Doğan Grubu’ndan satın aldıklarında borsada işlem gören halka açık kısım için de çağrı yaparak satın alma teklifi yapması yasal bir zorunluluktu. SPK Demirörenlere muafiyet getirmiş. Böylece 264 milyon TL’lik bir ‘kıyak’ yapılmış. Demirörenler çağrı yaparak bu kadar bedeli ödemekten kurtulmuş.

‘Insider trading’ iznini normalmiş gibi topluma sunan SPK, asıl işi küçük yatırımcıyı korumak iken ‘büyük yatırımcıya’ şimdi de bu muafiyeti sağlamış. Hiçbir gerekçeyi de kararına iliştirmemiş.”


Uğur Gürses’in “Kurumlar çökünce ne oluyor?” başlıklı yazısına ve Hürriyet’te sansürlenen yazısına BURADAN bakabilirsiniz. Cumhuriyet’in konuya dair haberine de ŞURADAN ulaşabilirsiniz.