Ana SayfaEkonomiSPK’den foreks piyasası için yeni düzenleme

SPK’den foreks piyasası için yeni düzenleme

HABER MERKEZİ – SPK, foreks piyasası için kaldıraç oranlarında düzenlemeye gitti. Buna göre bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde yapılacak yeni işlemler için kaldıraç oranları 3 Eylül’e kadar 1’e 1 olacak.

Türk Lirası’nda (TL) son iki haftadır yaşanan düşüşün ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kaldıraç oranlarında düzenlemeye gitti.

Buna göre, bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde yeni açılacak pozisyonlara ilişkin işlemlerde kaldıraç oranlarının 3 Eylül 2018 tarihine kadar 1:1 olarak belirlenmesine karar verildi.

Kararın, “bayram tatili sonrasında foreks piyasasında işlemler başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi” için alındığı savunuldu.

Kurul’dan yapılan açıklama şöyle:

“Fiyatların zaman zaman aşağı ve yukarı yönlü aşırı dalgalanması nedeniyle döviz piyasasında sağlıklı bir fiyatlama oluşmadığından foreks piyasasında bazı durumlarda fiyat/spreadlerin piyasa koşullarına uygun olduğunu belirleme imkanı bulunmamaktadır. Bu kapsamda, ülkemizde piyasaların kapalı olacağı Kurban Bayramı tatili sonrasında foreks piyasasında işlemler başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesini teminen, mevcut açık pozisyonu olan müşterileri etkilemeyecek ve hedge işlemlerini aynı kaldıraç oranından yapabilmelerine imkan tanıyacak şekilde, 16 Ağustos 2018 tarihi öncesindeki pozisyonlar ve bu pozisyonların hedge edilmesi amacıyla yapılacak işlemler hariç olmak üzere bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde yeni açılacak pozisyonlara ilişkin işlemlerde kaldıraç oranlarının 3 Eylül 2018 tarihine kadar 1:1 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.”

Foreks piyasası nedir?

Foreks, bir ülkenin para birimi ile başka bir ülkenin para birimi arasındaki değişim oranından faydalanılarak, döviz ticaretinin yapıldığı uluslararası piyasaların tamamını ifade eder.

Yatırımcılar, foreks piyasasında kaldıraçlı işlem yapabilir.

Kaldıraç yoluyla küçük bakiyelerle büyük hacimli işlemler yapılabilirken, söz konusu işlemler beraberinde yüksek risk getirir.