Ana SayfaGüncel‘Suikast’ diyen PKK, Irak hükümeti ve KDP’yi de sorumlu tuttu

‘Suikast’ diyen PKK, Irak hükümeti ve KDP’yi de sorumlu tuttu

HABER MERKEZİ – TSK’nin hava saldırısında yaşamını yitiren Ezidi komutan Zeki Şengali’ye dönük operasyona dair Ezidi Toplumu Koordinasyonu ve KCK tarafından yapılan açıklamalarda saldırı için ‘suikast’ denildi. Saldırıdan Ankara’nın yanı sıra Irak hükümeti ile KDP de sorumlu tutuldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçakları, dün akşam Şengal’e bir hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda Ezidi Toplumu Koordinasyonu Üyesi ve Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Üyesi “Zeki Şengali” ya da “Mam Zeki” isimleriyle anılan İsmail Özden yaşamını yitirdi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Şengali’nin “TSK ve MİB tarafından gerçekleştirilen müşterek operasyonla” hedef alındığı belirtildi.

Bugün ise hem Ezidi Toplumu Koordinasyonu hem de KCK saldırıya dair birer açıklama yaptı.

Açıklamalarda Şengali’nin ‘suikast’ sonucu öldürüldüğü ifade edilirken, bundan Ankara’nın yanı sıra Irak hükümeti ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) de sorumlu tutuldu.

Koordinasyon: Anmadan dönüyordu

Ezidi Toplumu Koordinasyonu, Şengali’nin IŞİD saldırılarında Koço köyündeki katliamda yaşamını yitirenlerin anmasından döndüğü sırada saldırıya uğradığını kaydetti ve bunu ‘suikast’ olarak niteledi.

KCK’den Irak hükümeti ve KDP’ye çağrı

KCK de açıklamasında ‘suikast’ ifadesini kullanırken, “Şengal’den gelen bilgilere göre KDP ya da Irak’a yakın çevrelerin bu suikastta işbirliği yaptıkları iddiası bulunmaktadır” dedi.

Açıklamada, saldırının Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin Ankara’da yaptığı görüşmelerden sonra gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Şengali’nin defalarca Irak yetkilileriyle Ezidileri temsilen görüşmeler yaptığının da belirtildiği açıklamada, “Bu durum Irak hükümetinin bu suikast ve Şengal’e yapılan saldırı konusunda açıklama yapmasını gerektirmektedir. Daha önce Şengal’e yapılacak saldırıya karşı olduklarını söyleyen Irak hükümeti bir anlaşma yaparak bu saldırıya onay mı verdi?” sorusuna yanıt istendi.

Açıklamada Irak hükümetinin yanı sıra KDP’ye de “Bu katliamla ilişkileri yoksa bunu kamuoyuna açıklamaları ve bu saldırıyı kınamaları gerekmektedir” diye seslenildi.

“ABD de sorumlu”

Açıklamada ayrıca Şengal hava sahasının ihlal edildiği kaydedilerek, “Bu hava sahasının kullanılması konusunda Irak, ABD ve KDP sorumludurlar” denildi.

Irak hükümeti ve KDP sessiz

Şengali’nin öldürülmesine ilişkin henüz Irak hükümeti ya da KDP yetkililerince bir açıklama yapılmış değil.

Ne oldu?

TSK’ye ait savaş uçakları dün akşam saatlerinde Şengal’e hava saldırısı düzenledi.

TSK’nin Milli İstihbarat Başkanlığı (MİB) ile ortak düzenlediği saldırıda, IŞİD işgali sonrası Şengal’de kurulan özsavunma gücüne öncülük eden, Ezidi Toplumu Koordinasyonu ve KCK üyesi Zeki Şengali yaşamını yitirdi.

Ezidi komutana dönük saldırı, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin Ankara ziyaretinin ardından geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen İbadi, görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada Erdoğan’ın, “PKK’nın Irak’tan tamamen temizlenmesi istikametinde çabalarımızı artırma hususunda görüş birliğine vardık” sözlerine şu eklemeyi yapmıştı:

“Sınırların kontrol altına alınması, özellikle Türkiye sınırının kontrol altına alınması için bir plan yaptık. Biz buna müsamaha etmeyeceğiz. Biz Türkiye ile birlikteyiz. Sınırların korunması, Türkiye’ye saldırıların önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya interseks bebeklerin cinsiyet opsiyonunu onayladı
Sonraki Haber
Adıyaman’da askerler yaşamını yitirdi, valilik ‘dost ateşiyle kazaen oldu’ dedi