Ana SayfaEkonomiTarım can çekişiyor: Ucuza sebze-meyve hayal, Ekim’de ürünler yüzde 100 zamlı olacak

Tarım can çekişiyor: Ucuza sebze-meyve hayal, Ekim’de ürünler yüzde 100 zamlı olacak

HABER MERKEZİ – Antalya’da üreticiler döviz hareketliliğinden olumsuz etkileniyor. Üreticiye göre tarım ‘can çekişiyor’, Ekim’den sonra ise meyve sebze cep yakacak. Bir esnafın sözleri ise durumu özetler nitelikte: “Dibe vurduk. Müşteri yok. İnsanlar pazara çıkmıyor.”

Türk Lirası’nın (TL) döviz kurları karşısındaki değer kaybı, meyve ve sebze fiyatlarına yansıyor.

Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan’a göre örtü altı üretimde kullanılan ipten tohuma, ilaçtan gübreye tüm girdilerin ithal edilmesinden dolayı yeni sezonda fiyatlar tüketicinin cebini yakacak.

“Ürünler yüzde 100 zamlı olacak”

Diken’de yer alan haberde Antalya’da üreticilerin döviz hareketliliğinden olumsuz etkilendiği, Ekim ayında iç pazara girmesi beklenen örtü altı ürünlerin fiyatının, ithal girdiler nedeniyle yüzde 100 zamlı olmasının beklendiği aktarılıyor.

Yüzde 100 zammın yeni sezonda iç pazara olumsuz yansıyacağını söyleyen Nevzat Akcan, şunları söylüyor:

“Geçen sene 1 TL’ye mal ettiğimiz ürün bu sene 2 TL oldu. Maliyetin altında sattığımız zaman ne yapıyor üretici? Ertesi sene ekmiyor, üretmiyor. Tarım bakanlığımızın para etmeyen ürünler için üreticiye teşvik vermesi lazım. Üretim odaklı çalışmamız lazım.”

Dövize müdahale edilmediği ve ithal ürünlerin fiyatında ayarlama ya da bakanlığın üreticiyi üretmeye teşvik edecek bir uygulamayı devreye almadığı sürece ucuza sebze meyvenin hayal olduğunu aktaran Akcan, şöyle devam ediyor:

“Girdiler arttı. Ucuz sebze-meyve yedirmek hayal. Bu ürünler denizden toplanmıyor. Tohumdan ipine tüm tarım girdilerimiz ithal. Maliyet de artınca ‘Ucuza yiyeceksiniz’ demek vatandaşı kandırmak olur. Tüketiciye ucuz sebze-meyve yedirmemiz mümkün değil.”

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazip Alp de girdi maliyetlerinin arttığını belirterek, dövizin artmasının pazar fiyatlarını etkilediğini söylüyor:

“50 kilogramlık gübre çuvalı 35 TL iken şimdi 70 TL oldu. Bu girdilere güzel bir destek yapılmazsa tarım yapılamaz, tüketici ürün alıp yiyemez. Domatesin fiyatı 1.50 TL, salatalık 1 TL, kabak 1 TL, biber 1.80 TL. Bu girdilerle tarım nasıl yapılabilir. Tarım şu anda can çekişiyor.”

Esnaf: Dibe vurduk, müşteri yok

Bir pazar esnafı ise olan bitenin pazara yansımasını “Dibe vurduk” sözleriyle özetliyor. Murat Bayandur isimli esnaf, satışların bittiğini ve müşteri olmadığından dert yanıyor.

Pazardaki hareketliliğin yerini sessizliğin aldığını kaydeden Bayandur, “Dibe vurduk. Müşteri yok. İnsanlar pazara çıkmıyor. Şu anda fiyatlar normal, yani bizim aldığımız fiyatlara göre” diyor.


Yüzde 90’ı ithal: Gübre fiyatlarındaki artış tarımsal üretimi tehdit ediyor