Ana SayfaGüncelTL’de kayıplar sürerken muhalefetten ‘öneri’ ve tepki: “Ekonomik savaş yok, kriz var”

TL’de kayıplar sürerken muhalefetten ‘öneri’ ve tepki: “Ekonomik savaş yok, kriz var”

HABER MERKEZİ – Liradaki kayıp rekor seviyelere gelirken, muhalefet tepkili. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a İYİ Parti’den ‘çözüm için hazırız’ mesajı verilirken, CHP lideri Kılıçdaroğlu yaşananları “basiretsizliğin sonucu” olarak niteledi. Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunan HDP’ye göre ise ‘ekonomik savaş yok, kriz var.’

Yılbaşından bu yana Türk Lirası’nda kayıplar devam ederken, ABD ile Türkiye arasında Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın davası nedeniyle başlayan krizin de etkisiyle dolar/TL rekor seviyelere ulaştı.

Öyle ki bu sabah itibarıyla dolar/TL, önceki günkü 5,50 seviyelerinden hızla yükselerek 6,25’i aştı.

Gün içerisindeki gerilemeye rağmen dolar kuru, ABD’nin Türkiye’den satın alacağı alüminyum ve çeliğe öngördüğü gümrük vergisini iki katına çıkaracağını açıklamasıyla yeniden zirve yaparak 6,80’in üzerine fırladı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, durumu ‘ekonomik savaş’ ilan ederek, “Yastık altında doları bulunanlar bozdursun” dedi.

MHP’den Erdoğan’a destek, İYİ Parti’den ‘öneri’

Döviz kurunda kısa sürede yaşanan oynamalar devam ederken Erdoğan’a MHP’den destek ve İYİ Parti’den ‘çözüm için yardıma hazırız’ mesajı geldi.

“Dövizdeki tırmanış tehlike sınırını geçmiş durumda” diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Ekonomik suikastçılar tembihlenip kışkırtılıyor. Bir papazı bahane ederek ekonomide terör estiriliyor, 15 Temmuz’da yarım kalan ihanetin tamamlanması kurgulanıyor” iddiasında bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “Hepimiz aynı gemideyiz. Geminin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir” ifadelerini kullanarak, “ Ekonomik tabloyu bozarken yalnızdınız, çözüm için birlikte hareket etmeye hazırız” dedi.

CHP’den tepki, HDP’den ‘kriz’ açıklaması

CHP, kurda yaşanan artışlardan iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı.

“Türk Lirası, Dolar karşısında mum gibi eriyorsa bu yönetimde basiretsizliğin sonucudur, liyakatsizliğin sonucudur” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Öyle bir noktaya getirdiler ki, borç borçla kapanmıyor. Borcun faizini ödemek için de borçlanmak zorunda kalıyorlar” dedi.

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç ise Erdoğan’ın ‘Yastık altındaki dövizleri bozdurun, bu bir milli mücadeledir, ekonomik savaşı kazanacağız’ sözlerinin sadece krizi örtme çabası olduğunun altını çizdi.

“Bugün halk dünden daha fakirdir. Yarın ise maalesef bugünden daha fakir olacaktır” diye belirten Oluç, “Hem siyasi hem de ekonomik krizin müsebbibi olan bu iktidar, kurduğu otoriter rejimle yanlışlarının bedelini halklarımıza, işçi ve emekçilere ödeterek yoluna devam etme peşindedir” sözlerini kaydetti.

Oluç, son olarak “Rantçı ve yandaşı besleyen açgözlü sermaye düzenine, hukuksuzluk ve tek adam keyfiliğine son verilmedikçe, faşizmin kurumsallaşması karşısında demokratik cumhuriyetin özellikleri geliştirilmedikçe, bu krizin orta ve uzun vadeli olarak aşılması mümkün değildir” ifadelerini kullandı ve şu çağrıda bulundu:

“Bizler bu iktidarın yarattığı krizin faturasını halka ödetilemeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu iktidarın ekonomi politikalarını ve siyasi kurgusunu kabul etmeyen, itiraz eden herkesi ortak mücadeleye çağırıyoruz. Yapılması gereken dayanışma içinde bu gidişe karşı ortak ve birleşik mücadeleyi, direnişi büyütmek, barış ve demokrasiyi kurma mücadelesini yükseltmektir.”

Türkiye ekonomisi ne durumda?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’ndaki düşüş hızla artış gösteriyor.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki 7 şirketin, 24 bankanın ve ülke ekonomisinin kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulunuyor.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunu belirtiyor.

Ayrıca ABD ile Türkiye arasında Amerikalı rahip Andrew Brunson davasıyla ilgili anlaşmazlıkla başlayıp krize evrilen süreç ile beraber TL’deki kayıplar hız kazanarak sürüyor.

Previous post
Gazeteci Ruken Demir 'adli kontrol'le serbest bırakıldı
Next post
ABD'nin yeni yaptırımı 13 Ağustos'ta yürürlüğe giriyor