Ana SayfaDünyaTrump ‘Brunson pazarlığı’nı yineledi: Erdoğan beni hayal kırıklığına uğrattı

Trump ‘Brunson pazarlığı’nı yineledi: Erdoğan beni hayal kırıklığına uğrattı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, rahip Brunson’ın serbest bırakılmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini ‘hayal kırıklığına’ uğrattığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘yüz üstü bırakıldığını hissettiğini’ dile getirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Bloomberg haber ajansına mülakat veren Trump, Erdoğan’ın ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson hakkında kendisini hayal kırıklığına uğrattığını da söyledi.

Trump, İsrail’de tutuklu bulunan Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın serbest bırakılması sürecine yardımcı olduğunu, bunun karşılığında ise Türkiye’den Brunson’ın serbest bırakılmasını beklediğini ifade etti ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini söyledi.

Bloomberg, Trump’ın önce Brunson konusunda konuşmak istemediğini ve “Bu konu benim için çok özel” dediğini, ardından ise yaşanan süreçten kısaca bahsettiğini aktardı.

Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada da, Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ın tutuklandığı İsrail’den geri getirilmesi karşılığında rahip Brunson’ın ülkesi ABD’ye geri dönmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaştığını söylemişti. 

Ne oluyor?

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

ABD İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondururken, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi onaylanmış, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı alınmıştı.

Türkiye ise bu yaptırımlar karşılığında ABD’den ithal edilen çeşitli kalemlere ek gümrük vergisi getirmişti.

İki ülke arasındaki kriz sürerken, ABD medyasında Trump ve Erdoğan’ın Temmuz’da düzenlenen NATO zirvesinde Brunson hakkında konuştukları ve  İsrail’in Türkiye vatandaşı Ebru Özkan’ı serbest bırakması durumunda Türkiye’nin de Brunson’ı ve Türkiye’de tutulan diğer ABD vatandaşlarını serbest bırakacağına dair anlaştığı iddia edilmişti.

İsrail tarafından serbest bırakılan Ebru Özkan 15 Temmuz’da Türkiye’ye geri gelmiş, Erdoğan ise tarafların Brunson ve Özkan üzerinden anlaşma yaptığı yönündeki iddiaları reddetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Medyada stajyer emeği - Emre Tansu Keten
Sonraki Haber
İçişleri Bakanlığı Lisa Çalan’a tazminat ödemeye mahkum edildi