Ana SayfaDünyaTrump onayladı: F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı durduruldu

Trump onayladı: F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı durduruldu

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören bütçe yasasını onayladı.

ABD ile Türkiye arasındaki kriz devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump tartışmalı bütçe yasasını onayladı.

Trump’ın imzaladığı, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 716 milyar dolarlık 2019 mali yılı bütçesine ilişkin  yasa tasarısının içinde F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatına ilişkin bir madde de yer alıyor.

Trump’ın imzaladığı tasarıyla, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı geçici olarak durdurulmuş oldu.

Öte yandan Trump’ın imzasıyla yasalaşan bütçe metni, en geç 90 gün içinde Pentagon’un Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik bir rapor hazırlamasını talep ediyor.

Ne olmuştu?

Türkiye’de 21 aydır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla geçtiğimiz haftalarda ev hapsine alınmıştı.

Bu gelişmenin ardından ABD’den, Brunson’ın serbest kalmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklaması gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen bu açıklamaya yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gelen tehditleri asla tolere etmeyiz. Hukuk kuralları herkes için geçerlidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca Türkiye ile ABD arasındaki ‘Rahip krizi’ sürerken Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan kredi almasını kısıtlayan tasarı ABD Senatosu’ndan geçmişti.

Bu gelişmenin sonrasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD, rahip Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulamaya hazırdır” demişti.

Son olarak Brunson hakkındaki ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması talebiyle mahkemeye yapılan itiraz da reddedilmişti.

Yaptırımların ardından taraflar arasındaki ilk yüz yüze görüşme dışişleri bakanları tarafından gerçekleştirilmişti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Son derece yapıcı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullanırken, ABD’li mevkidaşı Pompeo, yaptırımların ‘ne kadar ciddi olduklarının göstergesi olduğunu’ vurgulamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırımına karşılık olarak ABD’li iki bakanın Türkiye’deki mal varlıklarının dondurulacağını açıklamıştı.