Ana SayfaGüncel“Türkiye AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor”

“Türkiye AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor”

HABER MERKEZİ – Washington yönetimi ile kriz yaşayan Ankara, AB üyeliği yolunda reformlara hız verme kararı aldı. Reform Eylem Grubu’nun 3 yıl sonra yeniden toplanmasını değerlendiren uzmanlardan Prof. Hüseyin Bağcı, Türkiye’nin ‘zorunlu olarak’ AB rotasına yeniden girmeye çalıştığını söyledi ve bunun nedeni olarak ise “ABD ile yaşanan krizden nasıl çıkılabileceğine ilişkin formül arayışını” gösterdi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecinin önemli mekanizmalarından olan Reform Eylem Grubu, 3 yıllık aradan sonra ilk kez yeniden toplandı.

Ankara-Washington hattında yaşanan gerilim sürecinde yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katıldı.

Dün yapılan toplantıda alınan kararları dört bakan düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Bakanların verdikleri mesajlarda Ankara’nın AB’ye tam üyelik konusunda kararlılık sergileyeceği ve önümüzdeki süreçte önceliğinin reform olacağı vurgusu yapmaları dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Siyasi reform sürecinin hızlandırılması için mutabık kaldık” dedi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “Yargıda hedef süresi uygulamasının pilot uygulamalarını Pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu uygulama hayata geçecek” diye konuştu.


AB reformları 3 yıl sonra yeniden masada


“Türkiye AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor”

Peki, ABD ile yaşanan krizin hemen üstüne Ankara’nın AB yolunda açılım yapmaya çalışması ne anlama geliyor?

DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Hüseyin Bağcı bu soruyu “Türkiye zorunlu olarak AB rotasına yeniden girmeye çalışıyor” sözleriyle yanıtladı.

Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunda 2002-2007 döneminde sergilediği reform kararlığını hatırlatan Bağcı’ya göre AKP hükümetinin “o döneme dönüş arzusu” ortaya çıkmış durumda.

Bağcı, “Bu arzu da, ABD ile yaşanan ve tırmandıkça tırmanan krizden nasıl çıkılabileceğine ilişkin formül arayışından kaynaklanıyor” dedi.

Ancak Bağcı, “Bu arzunun sadece Türkiye tarafından hissedildiğini ortaya koymak gerekiyor. AB tarafında ise böyle bir arzuya dair sinyal yok” uyarısında bulundu.

“Ankara samimiyetini ortaya koymalı”

Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği görevini de yapmış olan emekli büyükelçi Selim Kuneralp ise Reform Eylem Grubu’nun neden üç yıldır toplanmadığını soruyor.

Kuneralp, DW Türkçe’ye “Her durumda bu toplantılar yapılabilirdi. Ancak, Türkiye AB üyeliğini tamamen unutmayı, ilişkileri germeyi tercih etti. Bu saatten sonra reform sürecini canlandırmak işe yaramayacak” yorumunda bulundu.

Son toplantı 3 yıl önce yapılmıştı

Siyasi reform önerilerinin hazırlanması ve uygulamaya yansıtılması aşamalarında aktif rol oynayan Reform Eylem Grubu toplantılarının ilki 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı.

Previous post
Kağıt krizi Uykusuz'a da zam yaptırdı: 'Ya kapanacak ya da fiyatı artıracaktık'
Next post
10 Ekim'de kızını kaybeden Yurtman: Onun bayrağını biz devraldık, barışı getireceğiz