Ana SayfaGüncel“Yerel yönetimlerin özerkliği ortadan kaldırıldı”

“Yerel yönetimlerin özerkliği ortadan kaldırıldı”

HABER MERKEZİ – Yerel yönetim bütçelerinin Hazine’ye bağlanmasını değerlendiren Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, ‘kayyum sistemi’nin Türkiye’nin her tarafında kalıcı hale getirildiğini söyledi.

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, 9 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 17 sayılı “Tek Hazine Kurumlar Hesabı Kapsamına Alınacak Kamu İdareleri ve Hesapların Belirlenmesi Hakkında Karar” ile birlikte yerel yönetim bütçelerinin Hazine’ye bağlanmasını değerlendirdi.

Yapılan değişikliklerle yerel yönetimlerin merkeze bağımlı hale getirildiğini söyleyen Yıldırımcı, “Türkiye’de merkezileşme her alanda kurumsallaşıyor” dedi.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Yıldırımcı, yerel yönetimlerin özerkliğinin tamamen ortadan kaldırıldığını belirterek, “Belediye başkanları, belediye meclis üyelerinin halkla ortak uygulamaya çalıştıkları projeler, yapılmak istenen tüm özerk çalışmalar, söz konusu kararla ortadan kaldırıldı” diye konuştu.

Yılmaz Yıldırımcı, “Şimdi belediyenin kendi arsası dahil, belediyenin tasarrufunda bulunan ve yapması gereken projelerin tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ilgili bir müdürlüğe bağlandı. Müdürlüğün onayı olmadan, belediyelerin kendi içinde bağımsız, halkla birlikte ve özerk proje uygulama yetkileri elinden alındı” diye belirtti.

‘Belediyelerin bütçe oluşturma yetkisi ortadan kaldırıldı’

Yerel yönetimlerin kendi içlerinde mali ve bütçe bağımsızlığı yetkisinin de söz konusu düzenleme ile ortadan kaldırıldığını ifade eden Yıldırımcı, şöyle devam etti:

“Düzenlemeyle birlikte, Türkiye’deki yönetim sisteminin tamamının tekleştirilmesi maddesi de o kararnameye konuldu. Ve belediyeler kendi bütçelerini oluştursalar dahi, kendi harcama yetkileri olsa dahi, bu merkezi kontrol sisteminin talimatı ve onayı olmadan bir kuruş bile harcamayacak.  Dolayısıyla ekonomik, siyasi ve teknik alt yapı başlıkları altında, belediyelerin özerkliği ortadan kaldırıldı. Belediyelerin kuruluş felsefesi gereği halk ile birlikte yönetme, meclislerini, projelerini ve bütçelerini oluşturma yetkileri tamamen ellerinden alınıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Nasıl ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanlığı ve oluşturduğu hükümet kabinesi tarafından yönetiliyorsa, tüm yerel yönetimler, alt birimlerde bakanlıklara bağlı birimler tarafından yönetilecek.”

Zamanla belediye yönetimleri ile belediye başkan seçimlerinin gereksiz hale geleceğini savunan Yıldırımcı, belediyelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunan bir birime bağlanması ile birlikte, belediye yönetimi ve belediye başkanlarının herhangi bir kıymet-i harbiyesinin kalamayacağını da söyledi.

‘Kayyum sistemi Türkiye’nin her tarafında kalıcı hale getirildi’

Yıldırımcı, son olarak ‘kayyum sistemi’nin Türkiye’nin her tarafında kalıcı hale getirildiğini belirterek, şunları ifade etti:

“Türkiye’de genel anlamıyla bakıldığında uygulanan tüm toplumsal politikalar, öncelikle bölge illerinde devreye sokuluyor. Bu yasa da öncelikle bölgedeki kayyumlar ile geliştirildi. Yapılan bu antidemokratik uygulamalara sessiz kalındığı için bugün Türkiye’deki tüm halkların iradesine kısıtlılık getirildi. Bölge illerinde uygulamaya konulan kayyum sistemine ses çıkartılmadığı için bugün kayyum sistemi Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştı.”