Ana SayfaEkonomiYüzde 90’ı ithal: Gübre fiyatlarındaki artış tarımsal üretimi tehdit ediyor

Yüzde 90’ı ithal: Gübre fiyatlarındaki artış tarımsal üretimi tehdit ediyor

HABER MERKEZİ – Döviz kurlarındaki artış, neredeyse tamamı ithal edilen gübre fiyatlarını da iki katına çıkardı. Bu yıl gübre tüketiminin düşmesine kesin gözüyle bakılırken hem üreticiler hem de çiftçiler, tarımsal üretimde kayda değer bir düşüş yaşanacağı uyarısında bulundu.

Türk Lirası (TL) döviz kurları karşısında rekor seviyede değer kaybederken, enflasyon zirvedeki yerini koruyor, büyüme oranları azalıyor, bu durumdan birçok sektör etkileniyor.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre döviz kurundaki artışın etkileri arasında gübre fiyatlarının iki katına çıkması yer alıyor.

Çiftçilerden ‘üretim düşebilir’ uyarısı

Türkiye’nin hammadde bakımından gübrede dışa bağımlılığı yüzde 90’ın üzerinde.

Kışlık ürünleri ekmeye hazırlanan çiftçiler, gübre fiyatlarının iki katına çıktığını söylüyor, tarımsal üretimin düşeceği uyarısında bulunuyor:

“Gübre kullanamazsak üretim düşer yine biz zarar ederiz. Bu nedenle devletin mutlaka konuya el atması ve üreticinin gübre alabilmesi için gübre desteği vermesi gerekir.”

‘Önlem alınmalı’

Gübre üreticileri de önlemler alınmadığı takdirde gübredeki fiyat artışının sebep olacaklarından endişeli.

Tamamen ithalata bağlı bir sektör olduklarını belirten İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.(İGSAŞ) Genel Müdürü Turan Tok, “Artan fiyatları aynı oranda çiftçilerimize yansıtmamaya çalışıyoruz. Çünkü tüketim azalınca bu kez verimlilik düşer. Bitkisel üretim azalır. Çiftçinin geliri düşer. O zaman gelecek sene hiç alamaz. Bu nedenle gübre konusunda mutlaka önlemler alınması gerekiyor” diyor.

Çiftçiler ve üreticiler, gübre desteğinin sınırlandırılmasıyla hali hazırda ürün kaybı olduğunu belirtirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den konuya acil bir çözüm bulmasını talep ediyor.


Tarım can çekişiyor: Ucuza sebze-meyve hayal, Ekim’de ürünler yüzde 100 zamlı olacak

Previous post
İklim Anlaşması da kurtarmıyor, felaket göz göre göre geliyor
Next post
'Haber verilmeden çıkışımız yapıldı, 6 aylık maaşımız içeride kaldı'