Ana SayfaGüncel10 gündür gözaltındaydı: Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı

10 gündür gözaltındaydı: Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı

HABER MERKEZİ – Ankara’da 10 gün önce ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla gözaltına alınan Avusturyalı gazeteci Max Zirngast tutuklandı.

Ankara’da 11 Eylül’de gözaltına alınan Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, dün Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Almanya merkezli “re:volt” adlı derginin çalışanı ve Toplumsal Özgürlük gazetesinin yazarı olan Zirngast, gece saatlerinde çıkarıldığı mahkemece ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gazeteci Zirngast’in yanı sıra gözaltına alınan Toplumsal Özgürlük Partisi Kurucu Meclis’nden Mithatcan Türetken ve Hatice Göz’ün de tutuklanmasına karar verildi.

Zirngast: Ben sosyalistim, evrensel değerleri savunuyorum

Cumhuriyet’in aktardığına göre Zirngast sorgusunda, “Ben sosyalist bir insanım. Evrensel değerleri savunuyorum. 3 senedir Türkiye’de yaşıyorum. Hiçbir şekilde gizli faaliyette bulunmuş değilim. Şimdi de hayatımı kurmak için ev aldım. Bunun dışında suçlandığım örgütü ben bilmiyorum. Herhangi bir illegal örgüt adına faaliyet yürütmüş değilim. Almanca, İngilizce ve Türkçe dilleri arasında tercüme yapıyorum. Yazılar yazıyorum. Evimde bulunan kitapların çoğu Hikmet Kıvılcımlı’ya aittir. Ben ODTÜ’de okurken Hikmet Kıvılcımlı üzerine sunum yaptım. Kitapların evimde bulunma sebebi budur” dedi.

Ne olmuştu?

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, Ankara’da 11 Eylül sabah saat 05:00’te yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Max Zirngast’ın çalışanı olduğu Almanya merkezli “re:volt” adlı dergiden yapılan açıklamada, Zirngast’ın “terör” suçlamasının yanı sıra “büyük olasılıkla siyasi yayınlar” nedeniyle gözaltına alındığını bildirilmişti.

Dergi ayrıca, “Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan yazarımız özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tutkulu solcu bir aktivisttir” sözlerini kaydetmişti.

Siyaset ve ekonomi alanındaki anti-kapitalist ve sosyalist makaleleriyle bilinen Jacobin dergisi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu gözaltının, demokratik hakların korkunç bir şekilde kısıtlanmasının bir örneği olduğunu söylemişti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Zirngast’ın gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’den gözaltının gerekçelerini açıklamasını ve olaya ilişkin “somut bilgiler” vermesini talep etmişti.

Kurz, Türkiye’nin bunu yapmaması halinde ise Max Zirngast’ın “derhal serbest bırakılması gerektiğini” söylemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tanzanya'da gemi battı: En az 86 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Tarihi Hambach ormanındaki polis operasyonu sırasında bir gazeteci hayatını kaybetti