Ana SayfaGüncelAA: MİT Suriye’de operasyon yaptı, ‘Reyhanlı’ zanlısı yakalandı

AA: MİT Suriye’de operasyon yaptı, ‘Reyhanlı’ zanlısı yakalandı

HABER MERKEZİ – MİT’in Suriye’nin Lazkiye kentinde operasyon yaptığı belirtildi. AA, operasyon sonucunda Reyhanlı Katliamı’nda Suriye istihbaratıyla irtibatı sağladığı ve failleri yönlendirdiği iddia edilen Yusuf Nazik’in yakalanarak Türkiye’ye getirildiğini duyurdu.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı tarafından Suriye’nin Lazkiye kentinde yapıldığı belirtilen operasyon sonucunda 2013’te Reyhanlı’daki bombalı saldırıda failleri yönlendirdiği iddia edilen Yusuf Nazik yakalanarak Türkiye’ye getirildi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının zanlısı Nazik, Türkiye’ye getirilerek sorguya alındı.

AA’ya göre Nazik ön sorgusunda, Suriye istihbarat birimlerinden aldığı talimatla keşif çalışması yaptığını, patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye intikalini sağladığını, iki transit tipi araç temin ederek patlayıcıların araçlara yerleştirilmesini organize ettiğini itiraf etti.

Ayrıca Nazik’in, Reyhanlı Katliamı’nda rol aldığı iddia edilen Mihraç Ural hakkında da detaylı bilgiler paylaştığı, sorgusunda diğer firari sanıkları da teslim olmaya çağırdığı belirtildi.

Adalet Bakanı’ndan açıklama

Öte yandan söz konusu gelişmeye ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den bir açıklama geldi. Gül, “Başarılı bir operasyon olmuştur. Bağımsız yargı hak edene, hak ettiği cezayı verecektir” dedi.

Bakan Gül’ün açıklaması özetle şöyle:

“MİT Başkanlığı’nın başarılı bir operasyonu ile Reyhanlı saldırısının faili olarak aranan firari şahıs, Türkiye’ye getirildi ve yargı organlarına teslim edildi. Reyhanlı saldırısı, bizim canımızı yakan, vatandaşlarımızı kaybettiğimiz acı bir hadiseydi. Bunun üzerine yapılan yargılamada 9 sanık, 53 kez ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan hapis cezasıyla cezalandırılmıştı. İsmi geçen Yusuf Nazik, firariydi. Failler, elbette hak ettiği cezayı alacaktır.”

Ne olmuştu?

11 Mayıs 2013 Cumartesi günü patlayıcı yüklü bir minibüs, saat 13.21’de Hatay’ın Reyhanlı ilçesi belediye binası yanında, bir diğeri ise dört dakika sonra PTT’nin önünde patlatılmıştı.

Patlamalarda beşi çocuk 53 kişi hayatını kaybetmiş, 155 kişi de yaralanmıştı. 10’u resmi kurumlara ait olmak üzere 144 araç, ev ve iş yeri hasar görmüştü.

Soruşturma sonucunda 33 kişi hakkında dava açılmıştı.

Reyhanlı Katliamı Davası’nda karar 23 Şubat 2018’de çıkmıştı. Yargılanan 33 kişiden 9’u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13’ü ise 10-15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yusuf Nazik’in de aralarında bulunduğu firari 8 sanık ise aranıyordu.

Previous post
Hatıralarımız kendimize mi aittir?
Next post
“Enerji şirketleri panik halinde, peş peşe iflaslar sürpriz olmaz”