Ana SayfaGüncelAvusturyalı gazeteci Ankara’da gözaltına alındı

Avusturyalı gazeteci Ankara’da gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – Avusturyalı gazeteci Zirngast sabah saatlerinde Ankara’da gözaltına alındı. Avusturya hükümetinden yapılan açıklamada, “Türkiye’yi ya gözaltının gerekçelerini açıklamaya ya da gazeteciyi derhal serbest bırakmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Avusturyalı gazeteci Max Zirngast, bu sabah saat 05:00’te yapılan şafak baskınıyla polislerce gözaltına alındı.

Zirngast’ın çalışanı olduğu Almanya merkezli “re:volt” adlı dergiden yapılan açıklamada,”Türkiye bütün karşıt sesleri bastırmaya çalışıyor. Bunu başaramayacak!” ifadeleri yer aldı.

Dergi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Zirngast’ın “terör” suçlamasının yanı sıra “büyük olasılıkla siyasi yayınlar” nedeniyle gözaltına alındığını bildirdi.

Konuya ilişkin uluslararası haber ajansı Reuters’a e-posta yoluyla da açıklama yapan dergi, “Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan yazarımız özgürlük ve demokrasi için mücadele eden tutkulu solcu bir aktivisttir” sözlerini kaydetti.

Avusturya’dan çağrı

Gazeteci Max Zirngast’ın gözaltına alınmasına ilişkin Avusturya’dan ilk açıklama Hükümet Sözcüsü Peter Launsky-Tieffenthal’dan geldi.

“Avusturya hükümeti olarak Türkiye’yi ya gözaltının gerekçelerini açıklamaya ya da gazeteciyi derhal serbest bırakmaya davet ediyoruz” çağrısında bulunan Sözcü, “Avusturya kayıtsız şartsız basın ve düşünce özgürlüğünün yanındadır. Gözaltına alınan vatandaşımıza Avusturya Büyükelçiliği aracılığıyla destek sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de Zirngast’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Siyaset ve ekonomi alanındaki anti-kapitalist ve sosyalist makaleleriyle bilinen Jacobin dergisi de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu gözaltının, demokratik hakların korkunç bir şekilde kısıtlanmasının bir örneği olduğunu söyledi.

Gazetecinin yazarı olduğu Jacobin’in internet sitesinde, Zirngast’ın Ankara ve Viyana’da eğitim gören bir siyaset bilimi ve felsefe öğrencisi ve yazar olduğu belirtiliyor.

Zirngast ayrıca “Kobani Kuşatması” isimli kitabın yazarı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Manisa'da tarım işçilerini taşıyan araç devrildi: 32 kişi yaralandı
Sonraki Haber
Antalya'da 5.2 büyüklüğünde deprem