Ana SayfaEkonomi“Ayakkabı sektöründeki sorunlar bulaşıcı, milyonlarca çalışan etkilenebilir”

“Ayakkabı sektöründeki sorunlar bulaşıcı, milyonlarca çalışan etkilenebilir”

HABER MERKEZİ – TASD eski Başkanı Çetin, iki milyon kişinin çalıştığı ayakkabı sektöründeki gidişatın kötü olduğunu belirtirken, sorunların diğer sektörlere bulaşabileceği uyarısında bulundu. Çetin, yüzde 25’e varan zamların kapıda olduğunu söyledi.

Türk Lirası’nın (TL) hızlı değer kaybı ve kredi faizlerinin yüzde 30’lara ulaşması nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından konkordatoya başvuran şirketlerin sayısı hızla artarken, ayakkabı sektörünün iki köklü firması Hotiç ile Yeşil Kundura konkordato ilan ettiğini duyurmuştu.


Hotiç’in ardından: Yeşil Kundura’dan da konkordato ilanı


Sektördeki son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) eski başkanı Hüseyin Çetin, üst üste gelen konkordato başvurularının domino etkisi yaratması endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

“Yüzlerce firma etkilenecek, zam kapıda”

Cumhuriyet’ten Emre Deveci’ye konuşan Çetin, sektörde ithal girdiye bağımlılık oranının yüzde 40 olduğunu belirterek, ödeme vadelerinin uzadığını, kur farkından dolayı şirketlerin ana sermayesinin yüzde 50 eridiğini dile getirdi.

Sektördeki gidişatın değişmemesi durumunda durumun diğer sektörlere bulaşabileceği uyarısında bulunan Çetin’in bir uyarısı da şöyle:

“Türkiye ayakkabı sektöründe dünyanın en büyük altıncı, Avrupa’nın birinci üreticisi. 280 bin istihdama ve yıllık 500 bin çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip. Doğrudan ve dolaylı olarak bu sektöre Türkiye’de 2 milyon kişiye aş sağlıyor. Sektördeki sorunlar çok geniş bir kesimi olumsuz etkiler. Yüzlerce küçük firma da etkilenecek. Büyük firmalar daralmaya gidecek.”

Öte yandan Çetin, ayakkabıda yüzde 25 zam gelebileceğini de kaydetti.

Konkordato nedir?

Konkordato, borçlarını ödemede zorlanan şirket ve kooperatiflerin, bir kısım borçlarından kurtularak borçlarını ödeyebilir duruma getirmeleri için uygulanan bir müessesedir.

Bu uygulamada alacaklı ve borçluların konkordato müessesesi kapsamında borç ve alacakları yeniden yapılandırma işlemine tabi tutulmaktadır.




Önceki Haber
Kamptan çıkarılan Ezidiler zor günler geçiriyor
Sonraki Haber
UNICEF: 2017 yılında her beş saniyede bir çocuk yaşamını yitirdi