Ana SayfaEkonomiBakanlık: McKinsey’in hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacak

Bakanlık: McKinsey’in hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacak

HABER MERKEZİ – Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışma kararı alınmasının gündemleşmesi üzerine yaptığı açıklamada, şirketin ‘hiçbir icra fonksiyonunun ya da yetkisinin olmayacağını’ belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için gittiği New York’ta düzenlenen bir konferansta Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını açıklamıştı.

Bakan, “Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” demişti.

Muhalefet ve iktisatçılardan ise bu gelişmeye tepki gelmişti. CHP’li Selin Sayek Böke “Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek” diye sorarken, HDP Milletvekili Garo Paylan da “Bu yeni bir Düyun-u Umumiye’nin ilk adımıdır” diye belirtmişti.

İktisatçı Ümit Akçay ise IMF’ye gitmeden ‘bir IMF anlaşması yapmanın yolu bulunmuş oldu’ diye kaydetmişti.

‘McKinsey’in hiçbir icra fonksiyonu olmayacak’

ABD’li McKinsey şirketiyle çalışma kararı alınmasının gündemleşmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada, McKinsey’in hiçbir icra fonksiyonunun ya da yetkisinin olmayacağı savunularak, özetle şöyle denildi:

“IMF programına dönüldüğü gibi akla hayale gelmeyecek değerlendirmeler yapıldı. Söz konusu danışmanlığın, hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacaktır. Çalışma alanı tek taraflı ve dünyadaki en başarılı modellerin Türkiye’ye kazandırılması ile sınırlı olacaktır.

“Türkiye’de ilk defa hayata geçirilecek böyle bir ofisin (Maliyet ve Dönüşüm Ofisi) en doğru modelle kurgulanması sonrasında, güçlü ve yerli insan kaynağımız ile kamuda büyük bir değişim ve dönüşüm süreci başlayacaktır.”


Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek?