Ana SayfaEkolojiCHP ve HDP’den ‘şarbon’ uyarısı: Ölümcül olabilir, virüse başka nerelerde rastlandı?

CHP ve HDP’den ‘şarbon’ uyarısı: Ölümcül olabilir, virüse başka nerelerde rastlandı?

HABER MERKEZİ – CHP’li Ali Şeker, “Şarbon hastalığı, önlemi alınmazsa yayılabilir, ölümlere neden olabilir” dedi. Şeker, Ankara’da 100’e yakın şarbondan ölen hayvan olduğu bilgisini paylaştı. İstanbul’da şarbon şüphesiyle tedavi altına alınan hastaların durumunu inceleyen HDP heyetinde bulunan Oya Ersoy da kamuoyunun yalnızca birkaç ildeki durumu bildiğine dikkat çekerek, “Tüm ülke çapında ne kadar hayvan ithal edildi ve nerelerde ne kadar hayvan şarbon tespit edilip itlaf edildi?” diye sordu. Ersoy, “Bu durum, sınırsız ve denetimsiz hayvan ithalatının bir sonucudur” diyerek de yaşananlardan iktidarı sorumlu tuttu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Şarbon hastalığı, önlemi alınmazsa yayılabilir, ölümlere neden olabilir. Ankara’da 100’e yakın şarbondan ölen hayvan var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul, Ankara ve Sivas’ta ortaya çıkan şarbon vakalarıyla ilgili açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, “Şarbon hastalığı, önlemi alınmazsa yayılabilir, ölümlere neden olabilir. Ankara’da 100’e yakın şarbondan ölen hayvan var. Türkiye’de işsizlik had safhada, meralar kuruyor. Biz dolarla dışarıdan et alıyoruz” diye konuştu.

Virüsün akciğer veya sindirim sistemine yerleşmesi halinde çok daha öldürücü olabildiğini söyleyen Şeker, “Hastalıklı hayvanların etleri mutlaka güvenli şekilde imha edilmeli” ifadesini kullandı.

HDP: Sınırsız ve denetimsiz hayvan ithalatının sonucu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve partinin İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir’in bulunduğu heyet de Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelerek şarbon şüphesiyle tedavi altına alınan hastaların durumunu inceledi.

Heyet, inceleme ardından hastane önünde açıklama yaptı.

Oya Ersoy, hastanedeki incelemelerine dair bilgi paylaştıktan sonra, “AKP iktidarının bu ülkede yıllardır sürdürdüğü politikaların halk sağlığını tehdit ettiğini yaşamaktayız. Bu durum, sınırsız ve denetimsiz hayvan ithalatının bir sonucudur” dedi ve şu soruları sordu:

  • Hayvanların denetimi neden yapılmıyor?
  • Neden yerli hayvancılık tüketilip ortadan kaldırılarak bu halk ithal ete mahkum ediliyor?
  • Bu durumun sonucunu neden halk yaşıyor?

Hayvanların denetimlerinde gerekli yönetmeliklere göre davranılmadığını da söyleyen Ersoy, “Biz, yaşanan şarbon hadisesinde sadece İstanbul’u, Silivri’yi biliyoruz. Ancak bizler, tüm ülke çapında ne kadar hayvan ithal edildi ve nerelerde ne kadar hayvan şarbon tespit edilip itlaf edildi bunları bilmek istiyoruz” dedi.

Konunun sadece hayvanların itlaf edilmesiyle de çözülecek bir mesele olmadığını belirten Ersoy, “Halk sağlığının ne kadar tehdit edildiğinin açıklanması lazım. Biz diyoruz ki, yerli hayvancılığın teşvik edilmesi, hayvancılık yapanların korunması ve gerekli teşviklerin yapılması gerekir. Türkiye’nin tarımını ve hayvancılığını bitiren bu politikalardan vazgeçilmediği müddetçe gıda güvenliğinin sağlanmayacağını da biliyoruz” dedi.

İstanbul Valisi’nden uyarı

AA’nın haberine göre Yenikapı’daki 4’üncü Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nı ziyaretinde konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin de altı kişiye gerekli aşılamalar ve tedavilerin yapıldığını belirterek bu kişilerine ayakta takip edileceğini kaydetti.

Hastalığın görüldüğü Silivri’de, kurbanın kesildiği ve beslendiği bölge dahil 10 kilometrelik alanda 3 bin 500 hayvanın aşılandığını ifade eden vali, şarbon hastalığıyla aşılama yöntemiyle mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, “Bu hastalık, aşılamayla çok çabuk söndürülebilen bir hastalık. Yeter ki burada uyanık ve dikkatli olalım. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha bilinçli olması lazım” dedi.

İstanbul Valisi, “Çok çabuk müdahale edildi ve altı vatandaşımız inşallah hiçbir hayati tehlike olmadan tedavileri tamamlanıp sağ salim hayatına devam edecek. Ama bu aşılama bu bölgede beş yıl boyunca tedbir olarak devam edecek” bilgisini paylaştı.

Üç ilde Şarbon virüsü

İstanbul, Silivri’de bir hayvanda şarbon virüsü ortaya çıkmasının ardından, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, çevredeki büyükbaş hayvanları aşılama çalışması yaptı.

Sivas’ın Gürün ilçesinde de telef olan büyükbaş hayvanların etleriyle temas eden üç kişiye şarbon teşhisi konulan Karadoruk köyünde, karantina devam ediyor.

Şarbon ilk olarak Kurban Bayramı’nda Et ve Süt Kurumu tarafından Brezilya’dan getirtilen ve Ankara’da bir çiftlikte tutulan hayvanlarda görülmüştü.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı, Anadolu Ajansı ve Sputnik’ten yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sütyen takmadığı gerekçesiyle işten çıkarılan kadın işverenine dava açtı
Sonraki Haber
Hızlı tren inşaatında iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan işçi yaşamını yitirdi