Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri’nden Soylu hakkında suç duyurusu

Cumartesi Anneleri’nden Soylu hakkında suç duyurusu

HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri ve İHD; İstanbul Valisi Şahin, Beyoğlu Kaymakamı Ünlü ve İçişleri Bakanı Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu. Kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, suç duyurusunun ardından yaptığı açıklamada, “Bizim haklı davamızı kimse yalanlayamaz. Biz davamızın arkasındayız” dedi.

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD), kolluk görevlileri ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Beyoğlu Kaymakamı Savaş Ünlü hakkında Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu.

Aileler, suç duyurusu dilekçesinin savcılığa teslim edilmesinin ardından adliye önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Şık, Ali Kenanoğlu ve Parti Sözcüsü Saruhan Oluç da destek verdi.

“Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamada, kayıp yakınları, “Hakaretlerini Soylu’ya iade ediyoruz” ve “Hukuk dışı yasaklara son” dövizlerini taşıdı.

Üç suç duyurusu

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, yasağın son bulmasını beklerken her hafta yasak kararıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Basın açıklamalarıyla sonuç alamadıklarını ifade eden Yoleri, üç ayrı suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı:

“Bunlardan birincisi; Süleyman Soylu’nun annelere yaptığı hakaret ve gerçek dışı söylemlere yöneliktir. Çünkü Soylu’nun sarf ettiği sözler, anneleri terörizmle bir araya getirerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik ediyor. İkincisi; 700’üncü hafta eylemine yönelik hükümsüz yasak kararı ve polis şiddeti nedeniyle sorumlular hakkında suç duyurusu. Üçüncü suç duyurusu ise şiddete uğrayanların bireysel suç duyurularıdır.”

Ardından söz alan İHD Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan da muhataplarının İçişleri Bakanı değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti.

Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Arcan, “Erdoğan 2011’de annelerle görüştüğünde ‘bu anneler bizim annelerimiz’ dedi. Şimdi ne oldu da bu anneler terörist oldu? Bunun cevabını versin” diye konuştu.

‘Haklı davamızı kimse yalanlayamaz’

Kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da davalarının her zaman arkalarında olacağını kaydetti.

“Bizim haklı davamızı kimse yalanlayamaz. Biz davamızın arkasındayız” diyen Yıldız, “Vicdanlı insanların yanımızda olmasını bekliyoruz. Soylu’nun söylediği lafların aynısını kendisine iade ediyorum. Bizim davamızı çürütemezler. Ben anayım. Onlara evlat verdim. Benim evladımı nasıl aldılarsa bana verecekler. İnsanız biz de yeter artık” sözleriyle tepki gösterdi.

Kaybedilen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak da “Biz kimseyi rahatsız etmedik 23 senedir. Benim çocuğum hiç bir şey yapmadı. Biz orada bir aile gibi oturduk” dedi.

Kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Kırbayır ise, “Babama kan kusturdular. Yalan söylediler. Babamdan utansınlar. Bize terörist diyemezler benim ağabeyimi, bu anaların evlatlarını bulsunlar. Cemil nerede? Ben kardeşimi arıyorum” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı.

Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de partisinin MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti. Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci hafta ne de sonraki hafta izin verilmemişti.

Previous post
Hakkında uzaklaştırma kararı verilmişti: Bir kadın eşi tarafından evinde öldürüldü
Next post
‘Gri Listede’ denilerek tutuklanan 68 yaşındaki çiftçi Canan tahliye edilmedi