Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri’ne polis şiddeti: ‘Aileler darp edildi’

Cumartesi Anneleri’ne polis şiddeti: ‘Aileler darp edildi’

HABER MERKEZİ – Galatasaray Meydanı’na giderek gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri, yine polis engeliyle karşılaştı. Kalkanlarıyla müdahalede bulunan polislerin kayıp yakınlarını darp ettiği bildirildi.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 704’ncü kez Galatasaray Meydanı’na yürümek istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen ve ellerindeki kayıp fotoğrafları ile yürümek isteyen Cumartesi Anneleri ve hak savunucuları, bu hafta da polis engeliyle karşılaştı.

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da bulunduğu gruba kalkanları ile müdahale eden polisler, grubu İHD binasına sokmaya çalıştı.

Buna karşı tepkilerini sloganlar ile gösteren gruba yönelik polis şiddetinde kayıp yakınlarının darp edildiği belirtildi.

Cumartesi Anneleri’nin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “704. haftamızda polis şiddetliyle karşılaştık. Aileler darp edildi. Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

Polis, haber takibi yapan basın mensuplarını da alandan uzaklaştırdı.

‘Verin mezarlarımızı, biz de vazgeçelim buraya gelmekten’

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun ise engellemeye karşı polislere seslenerek, “Anayasal hakkımız olan açıklama yapmamız engelleniyor. Verin mezarlarımızı, adaleti sağlayın biz de vazgeçelim buraya gelmekten” dedi.

Öte yandan Cumartesi Anneleri’nden Hanım Tosun ve Hanife Yıldız ile milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Serpil Kemalbay, Galatasaray Meydanı’na bariyerlerin arkasından karanfil bıraktı.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı. Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek, “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.

Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci hafta ne de sonraki haftalarda izin verilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'3. Havalimanı'nın açılış tarihi ertelendi' iddiası
Sonraki Haber
İran'da askeri geçit törenine IŞİD saldırısı: En az 29 kişi yaşamını yitirdi