Ana SayfaGüncelCumhuriyet’in yeni yönetimi işe tasfiyelerle başladı

Cumhuriyet’in yeni yönetimi işe tasfiyelerle başladı

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet Gazetesi’nde dün yinelenen vakıf seçimlerinin ardından göreve gelen yeni yönetim, ilk iş olarak gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Faruk Eren ve yazı işleri müdürü Bülent Özdoğan’ın görevlerine son verdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin bağlı bulunduğu Cumhuriyet Vakfı’nın dün yenilenen Yönetim Kurulu seçiminin ardından göreve gelen yeni yönetim, gazetede tasfiyelere başladı.

Gazetenin yeni yönetimi, ilk iş olarak genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu’yu görevden aldı. Sabuncu’nun yerine 1994’ten beri Cumhuriyet’te çalışan Aykut Küçükkaya getirildi.

Yeni yönetim, DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı da olan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren ve sendika üyesi Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan’ın da görevlerini sonlandırdı.

Yeni künye

Gazete, bugün yeni künyesiyle bayide yerini aldı. Buna göre yeni yazıişleri müdürü Serkan Ozan oldu.

Künyede sorumlu müdür olarak da Ozan Alper Yurtoğlu’nun adı yazıldı.

Sendika: Bu kararın altına imza atanları tanıyoruz

Yapılan bu tasfiyelere ilişkin Basın-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada “İlk hedefleri DİSK’liler oldu” denildi. Açıklama şöyle:

“AKP iktidarının eli uzun süredir Cumhuriyet gazetesinin üzerinde. Gazetecileri tutsak ettiler, onlarca yıllık hapis cezaları ile yargıladılar. Her şeyi denediler ama orada direnen gazeteciler vardı. Gazetenin yöneticileri ve yazarları tutuklandığında dayanışma için onların yerini dolduranlar vardı. Gurur duyarak söylüyoruz, onlardan biri de Genel Başkanımız Faruk Eren’di.

Dışarıdan müdahalelerle Cumhuriyet’i yıkamayanlar, bu kez ‘Her ağacın kurdu özünde olur’ dediler ve ‘Ne olursa olsun, küçük olsun, benim olsun’ diyenlerle yola devam ettiler. Saray’a yazılan ihbar mektubu ile gazetecilere dava açıldı, tutuklandılar. Yurt içinde ve yurt dışında gazeteciler dayanışma örgütlerken onlar iddia makamının tanıkları olarak ortaya çıktılar.

Sonunda başardılar, çok sevdikleri koltuklarına oturdular. Cumhuriyet çalışanlarının aleyhinde tanıklık yapan Alev Coşkun Vakıf başkanlığı, Aykut Küçükkaya ise Genel Yayın Yönetmenliği koltuğuna oturdu.

Koltuğa oturur oturmaz ilk icraatları belki de günler öncesinden üzerinde çalıştıkları planı uygulamaya koymak oldu. Bir yandan gazetenin birinci sayfasını değiştirirken diğer yandan gazetenin zor günlerinde yükü omuzlayanlar arasında yer alan Genel Başkanımız ve gazetenin sorumlu müdürü Faruk Eren ile üyemiz ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan’ı yazı işleri müdürlüğü görevinden aldılar.

Bu kararın altına imza atanları tanıyoruz, iktidar hırsının nasıl gözlerini kararttığını biliyoruz. Onları Cumhuriyet matbaası emekçilerinin grevi sırasında grev kırıcılığı yaptıkları zamandan da tanıyoruz.

Bizim onları bildiğimiz gibi onlar da bizi biliyor. Arkadaşlarımızın koltukta oturmak adına onlara biat etmeyeceklerini biliyorlardı. Her koşulda gazeteciliği ve editoryal bağımsızlığı savunmaya devam edeceklerini biliyorlardı. Bu nedenle ilk hedefleri DİSK’liler oldu. Daha iki gün önce söylemiştik, editoryal bağımsızlığı savunmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet emekçilerine yönelik her hareketinizde karşınızda DİSK’lileri bulacaksınız.

Cumhuriyet’te yaşanan bu tasfiye operasyonu karşısında başta gazetecilik meslek örgütleri olmak üzere tüm emek, meslek ve demokratik kitle örgütlerini haber alma hakkına ve gazetecilik mesleğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Yeni yönetim

Cumhuriyet Vakfı’nın, 12 üyeden Aydın Aybay’ın vefat etmesi üzerine 18 Şubat 2014’te yaptığı yönetim kurulu seçiminin usulsüz olduğu iddiasıyla, gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ve eski CHP milletvekili Mustafa Balbay seçimin iptali için dava açmıştı.

Mahkemenin ‘seçimin iptali’ yönündeki kararı Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi tarafından onanmıştı. Seçim dün yapılmış, vakıf başkanı Alev Çoşkun olurken aralarında Balbay’ın da bulunduğu yeni isimler yönetime girmişti.

Yayın Kurulu da şu isimlerden oluşmuştu: Alev Coşkun (Başkan), Ali Sirmen (Başkan Yardımcısı), Aykut Küçükkaya, Prof. Dr. Emre Kongar, Şükran Soner, Kemal Işık Kansu, Orhan Bursalı, Mine Kırıkkanat, Miyase İlknur.

Cumhuriyet Vakfı’nın yeni yönetimi ilk toplantılarının ardından bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, “Bir süredir eksikliğini gördüğümüz ATATÜRK ve onun temel ilkeleri Cumhuriyet gazetesine kesin olarak geriye dönmüş bulunuyor” denilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Barış anlaşması' sonrası Kolombiya'da paramiliterlere karşı bir direniş hattı
Sonraki Haber
Yeni bir tür olabilir: 130 milyon yıllık dinozor fosili kalıntıları bulundu