Ana SayfaEkonomi“Ders alınmadı, 2008 krizinin benzeri kapıda”

“Ders alınmadı, 2008 krizinin benzeri kapıda”

HABER MERKEZİ – 2008’deki ‘Lehman Brothers’ krizinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen dünya piyasalarının bundan ders almadığını belirten Birleşmiş Milletler ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, benzer bir krizin kapıda olduğunu iddia etti.

Birleşmiş Milletler (BM) ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, 2008’deki “Lehman Brothers” krizinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen dünya piyasalarının bundan ders almadığını söyledi.

Fortunato, “Avrupa ekonomisinde rakamlara baktığınızda Amerika’dan daha kötü bir senaryo ile karşılaşacaksınız. Geçen yıl BM olarak hazırladığımız raporda belirttiğimiz gibi bu ekonomik iyileştirmenin yavaş olmasındaki en büyük sebep AB (Avrupa Birliği) ülkeleri tarafından imzalanan ekonomik politika paketidir” dedi.

İstanbul’da bulunan Piergiuseppe Fortunato, küresel krizin onuncu yıl dönümünde AA’ya yaptığı açıklamada “Bu on yıllık süreçte, krizi kolaylaştıran yapısal sorunların birçoğunun sabit olduğu konusunda yaygın bir inanç var gibi görünüyor. Dünyadaki bankaların kaldıraçlarını azaltmak için bir dizi yönetmelik getirildi. Bunların hala etkili olamadığı açıktır” dedi.

2008 krizinin benzerinin kapıda olduğuna da dikkat çeken Fortunato, “ABD’deki ekonomiyi iyileştirme politikalarının şu andaki durumu yetersiz. 10 yıl önceki krizi önleyecek politikalar iyi belirlenmemiş ki şu an halen kırılgan bir ekonomi örneği görüyoruz. 2008’deki Lehman Brothers krizinden bu yana on yıl geçmesine rağmen piyasaların henüz ders almadığı ortada. Önümüzdeki yıllarda, bu belki 2 yıl belki 5 yıl sonra, 2008’dekinden daha ciddi bir kriz yaşanabilir” dedi.

‘Lehman Brothers’ krizi

On yıl önce, 15 Eylül 2008’de ABD’nin en büyük dördüncü yatırım bankası Lehman Brothers, New York Güney Bölümü İflas Mahkemesi’ne iflas dilekçesi verdiğini bildirdi.

Lehman Brothers battığında aktifleri 639 milyar dolar, borcu ise 613 milyar dolardı.

158 yıllık bankanın batması, önce ABD’de bir ekonomik krize yol açtı. Ardından Avrupa, sonra Japonya ve dünyanın diğer ekonomilerinin üzerine mortgage ve likidite krizi olarak çöktü.

Uluslararası piyasalarda milyarlarca doların kaybına, dünya genelinde milyonlarca kişinin işsiz kalmasına, binlerce şirketin iflasına neden oldu.

Bu kriz, 1929 dünya ekonomik buhranının ardından tarihin en büyük küresel krizi olarak gösteriliyor.


Bu haberde EuroNews’ten de yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘KCK Basın' davası ertelendi
Sonraki Haber
Lezbiyen çift homofobik tacize karşı evlerini gökkuşağına boyadı: 'Buradayız, gitmiyoruz'