Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da 1 Eylül mitingi: ‘Onlar bizi ayrıştırsa da barış diyeceğiz’

Diyarbakır’da 1 Eylül mitingi: ‘Onlar bizi ayrıştırsa da barış diyeceğiz’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Barış tecrit edilemez” sloganıyla düzenlenen miting İstasyon Meydanı’nda on binlerce kişinin katılımıyla başladı. Mitingde konuşan DTK Eş Başkanı Öztürk, Türkiye’de yaşanan bütün sorunların tek nedeninin İmralı Adası’nda tecridin ağırlaştırılması olduğunu söyledi. HDP Eş Genel Başkanı Temelli ise barış istemeye devam edeceklerini vurgulayarak tecrite son verilmesini istedi ve “Onlar bizi ayrıştırsa da barış diyeceğiz” dediç

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Barış tecrit edilemez” sloganıyla düzenlenen miting, İstasyon Meydanı’nda başladı.

Platforma “Barış tecrit edilemez” yazılı dev pankart, miting alanına ise Türkçe ve Kürtçe’nin farklı lehçelerinde “Faşizm kaybedecek, özgürlük kazanacak”, “Zulme hayır, barış”, “Yaşasın 1 Eylül”, “Ölüme karşı yaşam” ve “Kardeşliğin dünyasını emekle ve mücadeleyle kuracağız” yazılı pankartlar asıldı.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) flamalarıyla süslenen miting alanına Sur, Bağlar ve Ofis olmak üzere üç ayrı koldan girişler sağlandı.

On binlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşme yasağına son verilmesi, çatışmalı ortamın son bulması, hasta tutukluların serbest bırakılması ve devam eden orman yangınlarının durdurulması talebiyle İstasyon Meydanı’na akın etti.

‘Tecridi kabul etmeyeceğiz’

Miting Tertip Komitesi Başkanı Erkan Erenci, saygı duruşunun ardından başlayan mitingde yaptığı açılış konuşmasında, Kürt halkının özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Erenci, “İnsanlık suçu olan tecridi kabul etmeyeceğiz. Tüm halkların 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutluyorum” dedi.

“Barış Anneleri eşit yaşam için İstasyon Meydanı’nda”

Dünya Barış Günü’nde 10 ülke dışında bütün dünyada savaş yaşandığına dikkat çeken Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad/TJA) aktivisti Ayşe Gökkan, 3. Dünya Savaşı’nın yaşandığını ve bunun kadınlara karşı olduğunu söyledi.

Gökkan, Öcalan’ın 2013 yılında Diyarbakır Newrozu’na gönderdiği mesajı okuyarak, “Kadınlar hiçbir zaman tecridi kabul etmeyecektir” dedi. Kadınların bütün barış süreçlerine destek verdiğini de dile getiren Gökkan, “Bütün Kürt kurum ve kuruluşları, kanaat önderlerine çağrıda bulunuyoruz, gelin birliği sağlayalım. İmralı tecridi Kürt halkı, Türkiye halkları ve Ortadoğu halklarına yönelik bir tecrittir. Tecrit kara bir mühürdür” diye konuştu.

Ardından çeşitli kentlerden gelen Barış Anneleri, mitinge katılanları selamladı. Barış Anneleri adına konuşan Halime Işık, barış, çözüm ve eşit yaşam için İstasyon Meydanı’nda olduklarını belirttiği annelerin ‘barış’ istediğini söyledi ve ekledi: “Anneyim diyen herkes barışa sahip çıkmalı.”

“Bütün sorunların tek nedeni tecridin ağırlaştırılması”

DTK Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk konuşmasına 1 Eylül’ün tarihçesini hatırlatarak konuşmasına başladı.

Öztürk, Abdullah Öcalan’ın ağır tecrit altında olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: “Ancak bugün İmralı Adası’nda amansız bir direniş var. Amaçları Sayın Öcalan’ın fikir ve düşüncelerini ortadan kaldırmaktı. Ancak bir hücrede kaleme aldığı kitaplarla, Ortadoğu’da barışın sağlanması için projelerini yazdı.”

İktidarın bütün toplumu sessiz kılmayı amaçladığını belirten Öztürk, “Yaşanan bütün sorunların tek nedeni, İmralı Adası’nda tecridin ağırlaştırılmasıdır” dedi.

Öztürk, son olarak “Bize düşen tecridi parçalamak, mücadeleyi yükseltmek, halklara özgürlüğü sağlamaktır” dedi.

Mitingde son olarak ise HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli konuşma yaptı.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Temelli, barış istemeye devam edeceklerini vurguladı.

“Faşizme karşı omuz omuzayız” diyen Temelli, özgürlük ve barış mücadelesini yükselteceklerini belirterek, “Bu dünyada savaşlar olmasın diye, yıkımlar olmasın diye Barış Günü kutlanıyor. Bugün insanlığın barışa ihtiyacı var” dedi.

‘Tecrite son verilmeli’

“Kürt halkı savaşın ağır yükünü ödüyor. Bu yıkımı tecrit ile başlattılar” diye belirten HDP Eş Genel Başkanı Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tecrit insanlığa doğaya barışa karşı yapılıyor. Öcalan’ın büyük çaba ile var ettiği ve partimizin binbir emekle değer verdiği barış masanı devirdiler. Müzakere boyunca nasıl bir ortamın geliştiğini bu toprak gördü. Hepimiz şahidiyiz. Öcalan avukatları ve ailesi ile görüşemiyor. Bu tecrit Kürt halkının değerlerine saldırıdır. Bir an önce tecrite son verilmelidir. İmralı’nın kapısı her açıldığında insanlar ölmedi, tutuklanmadı. Barıştan korktular. Tecrit olmasaydı belki de insanlar başka şekilde yaşayacaktı.”

‘Bizi ayrıştırsalar da barış diyeceğiz’

Ekonomideki kötü gidişata da dikkat çeken Temelli, “Bu borçları biz ödemeyeceğiz. Halkın kaynaklarını çarçur edenler krizin faturasını da ödesin. Buna karşı sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu.

“En büyük kaynak israfına savaş ekonomisi ile yaptılar” diyen Temelli, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bunu meşrulaştırmak için Kürt halkına savaş ilan ettiler. Halklara nefret tohumu ekiyorlar. Bunu bitireceğiz. Çok acılar çektik. Onlar bizi ayrıştırsa da barış diyeceğiz. Eğitime, sağlığa bütçe diyeceğiz. Bunun bizden alınmasına izin vermeyeceğiz.”


Bu haber Evrensel ve MA’dan kısaltılarak derlenmiştir.
Previous post
'Sandıktan zaferle çıkması kesindi': Brezilya'da Lula'nın adaylığı kabul edilmedi
Next post
Halk üzerindeki baskıya karşı sokakları çırılçıplak arşınlayan bir lady: Godiva