Ana SayfaEkolojiDiyarbakır’dan Şırnak’a: Jeneratör üretiyor, DEDAŞ faturalandırıp haksız kazanç elde ediyor

Diyarbakır’dan Şırnak’a: Jeneratör üretiyor, DEDAŞ faturalandırıp haksız kazanç elde ediyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’daki elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’ın, yüz binlerce aboneden haksız para kazandığı ortaya çıktı. Bölgede sık sık yaşanan elektrik kesintilerine karşı yakıtla çalışan jeneratörlerin ürettiği elektriğin de sayaçtan geçirilerek DEDAŞ tarafından faturalandırıldığı öğrenildi. Jeneratör kullanan her aboneden ayda en az 15 TL tahsil eden DEDAŞ, razı gelmeyenlerin elektriğini kesmek ve jeneratörünü mühürlemekle tehdit ediyor.

Kayıp ve kaçak elektrik konusunda Kürt illerinde yaşayanlar sürekli zan altında bırakılırken, bölgedeki Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) yüz binlerce aboneye çifte fatura ödettirdiği ortaya çıktı.

DEDAŞ’ın, dağıtım yaptığı Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik kesintileri sırasında vatandaşın yakıt parasını ödeyerek çalıştırdığı jeneratörün ürettiği enerjiyi de faturaya yansıttığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sedat Yılmaz imzalı habere göre kullanıcılar kendi jeneratörlerinden ürettikleri enerji için hem yakıt parası veriyor hem de dağıtım şirketi DEDAŞ’a kendi ürettiği elektrik enerjisinin bedelini ödemek zorunda bırakılıyor.

Bunun sonucunda ise sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı söz konusu illerde jeneratör kullanan her bir haneye aylık ortalama 50 ile 60 TL arasında değişen ek bir fatura çıkıyor.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren bir firma yetkilisinin aktarımına göre, sadece Diyarbakır’da irili ufaklı 6 bine yakın jeneratör kullanıcısı bulunuyor.

Her bir jeneratörden kaç hanenin beslendiği bilinmiyor ancak DEDAŞ’ın bu yöntemle elde ettiği haksız kazanç büyük.

Örneğin Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde 236 daireli bir sitenin Ağustos ayında ödediği jeneratör yakıt parası 2 bin 750 lirayı bulmuş.

Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’nde 75 daireli bir sitenin sakinleri ise 200 litre yakıta karşılık bin 178 liralık fatura ödemiş.

Sur ilçesi sınırlarında da durum farklı değil. 43 haneli bir sitede aynı ayda bin 668 TL yakıt faturası kesilmiş.

Akaryakıta her gün gelen zamlar ise bu faturaları daha da katlıyor.

Hemen her gün kesinti oluyor

Kentte elektrik kesintisi ise neredeyse her gün yaşanıyor.

Ajansın haberinde Merkez Sur ilçesinde bir sitenin günlük olarak elektrik kesintisini kayıt altına aldığı aktarılıyor. Buna göre, bazı günler kesinti beş saati aşıyor.

Sitenin kayıtlarına göre; Haziran ayında toplam 24 saati aşan bir kesinti yaşanırken, Temmuz ayında 9 buçuk saat, Ağustos ayında 9 saat, Eylül ayının 14’üne kadar ise 4 saat 40 dakika kesinti meydana gelmiş.

Sık sık ve uzun süreli elektrik kesintilerinden kaynaklı ise jeneratör kullanımı artmış.

Jenaratör kullanımı artınca: Bir hane en az 60 TL ek fatura ödüyor

Elektrik Mühendisler Odası (EMO) Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Orak, ortaya çıkan sonucun özelleştirme süreciyle ele alınması gerektiğini dile getiriyor.

Orak, DEDAŞ’ın altyapı yatırımlarından çok “kayıp ve kaçak” mevzusuna odaklandığını ifade ediyor.

Ancak Orak, ortalama 250- 300 kilowatt saat elektrik tüketen bir hanenin yaklaşık 160 TL elektrik faturasına ek olarak jeneratör kullandığı için 50 ile 60 TL arasında ücret ödemek zorunda kaldığını aktarıyor.

Şirketin Diyarbakır dışında beş ilde daha hizmet verdiğine dikkat çeken Orak, bahsettiği haksız kazancın dışında bir de jeneratörün maliyeti, arıza ve bakım ücretinin olduğunu hatırlatarak, tüketicilerin çok büyük mağduriyetle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.

Bu durumun hem DEDAŞ’ın hem de müteahhitlerin işine geldiğini vurgulayan Orak, şöyle devam ediyor:

“Bu durumdan ilgili dağıtım şirketinin maddi kazanımları olduğu bir gerçek. Elektrik kesintilerinden dolayı jeneratör kullanımı, kullanan vatandaşa zarar, elektrik dağıtım şirketinin hanesine de sayaçtan geçen enerjinin endeks olarak faturaya yansıması nedeniyle kar olarak yazılıyor. Yapılarda elektrik tesisatı çekilirken, jeneratör için yeni bir tesisatın çekilmesi, müteahhitte ek bir külfet getireceğinden bu tesisatı çekmek istemiyorlar. Bu da onların işine geliyor.

“Aslında sorulması ve sorgulanması gereken soru; vatandaş neden jeneratör kullanmak zorunda bırakılıyor olması.

“Elektrik enerjisi; insanlık için temel ihtiyaç olan bu varlığın kamu eliyle vatandaşa sunulması gerekir. Şu anda mağduriyetini yaşadığımız durumun temel nedeni elektrik enerjisinin özelleştirilmesidir. Özelleştirmeye alınan elektrik enerjisi dağıtımı, şirketlerin kar hırsı nedeniyle yeterli derecede bakım ve onarım yapmadığı/yapamadığından dolayı elektrik kesintileri meydana gelmektedir.

Elektrik kesintisi olmazsa jeneratöre de ihtiyaç olmayacak. Dolayısıyla vatandaşın cebinden bu kadar ücret çıkmayacaktır.”

DEDAŞ’tan tehdit gibi savunma

Konya dair DEDAŞ’ın tutumu ise mağdurlara tehdit niteliğinde. Mezopotamya Ajansı’nın sorularına yazılı olarak cevap veren DEDAŞ’ın Kurumsal İletişim Müdürü Atilla Korkmaz, “Jeneratör kullanıcılarının, yönetmeliklere uygun davranarak gerekli izinleri almaları halinde bahse konu iddialara zemin teşkil eden durum da ortadan kalkmış olacaktır” diyor.

Açıklamasıyla haksız kazancın olduğunu kabul eden DEDAŞ, bu duruma razı olmayanları ise jeneratörü mühürlemek ve elektiriği kesmekle tehdit ediyor.


Bu haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
'Çirkin Kral Efsanesi' 26 Ekim’de vizyonda
Next post
Su deposundaki arızayı gidermeye çalışan işçi akıntıya kapılıp kayboldu