Ana SayfaDünyaEkonomik yardıma karşı çıkan Hahn: Türkiye ekonomik sorunlarını kendi üretti

Ekonomik yardıma karşı çıkan Hahn: Türkiye ekonomik sorunlarını kendi üretti

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye ekonomik yardım yapılmasına karşı çıkan AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Hahn, “Türkiye’deki mevcut ekonomik sorunlar temelde kendilerinin yarattığı sorunlar” dedi ve siyasilerin sorumluluğuna dikkat çekti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye’ye ekonomik yardım yapılmaması gerektiği yorumunda bulundu.

DW Türkçe’nin haberine göre Hahn, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya yapacağı ziyaret öncesinde Die Welt gazetesine verdiği demeçte, ülkedeki ekonomik sorunların Avrupa’nın müdahil olmasıyla çözülemeyeceğini söyledi ve siyasilerin sorumluluğuna dikkat çekti:

“Türkiye’deki mevcut ekonomik sorunlar temelde kendilerinin yarattığı sorunlar. Bu durum AB’nin ya da diğer üye ülkelerin Ankara’ya yardım paketi ya da kredi vermesiyle çözülemez. Burada hemen dahil olmamız için bir gereklilik göremiyorum.

“Ekonominin tekrar tırmanışa geçmesi için sağlam bir para politikası, bağımsız bir merkez bankası ve demokratik temellerin güçlü bir şekilde korunmasının yardımı olabilir. Ben burada sorumluluğun her şeyden önce siyasi liderlikte olduğunu düşünüyorum.”

Türk Lirası’nın hızlı değer kaybı sonucu ortaya çıkan ekonomik tablo, Almanya’da Türkiye’ye mali yardım tartışmalarının yaşanmasına yol açmıştı.

Erdoğan’ın 27-29 Eylül tarihlerinde Almanya’ya gerçekleştireceği ziyareti sırasında da bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye için ayrılan 70 milyon euroluk destek fonunu iptal etmeye hazırlanıyor. Kararın gerekçesi ise Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi konularda yeterince ilerleme sağlayamaması.