Ana SayfaEkonomi“Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek?”

“Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek?”

HABER MERKEZİ – Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için ABD’li danışmanlık firması McKinsey ile çalışılacağını açıklarken, muhalefetten ve iktisatçılardan tepki geldi. CHP’li Böke “Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek?” diye sorarken, iktisatçı Ümit Akçay ise IMF’ye gitmeden ‘bir IMF anlaşması yapmanın yolu bulunmuş oldu’ dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurul görüşmeleri için gittiği New York’ta, Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen konferansta Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ilgili önemli bir gelişmeyi duyurdu.

Albayrak, YEP çerçevesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını açıkladı.

Bakan, “Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” dedi.

ABD’li McKinsey ile çalışılmasına muhalefet partilerinden ve iktisatçılardan tepkiler geldi.

“’Devlet yönetiminin şirketleşmesinde’ bir üst noktaya geçildi”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Twitter’dan yaptığı açıklamada söz konusu kararın ne anlama geldiğini beş başlıkta özetledi.

Böke’nin “Ekonominin anahtarını, ABD’li McKinsey’e teslim etme kararı ne demek?” başlığıyla yaptığı paylaşım şöyle:

  1. Başkanlık sisteminin daha 3 ay içinde çöktüğünün göstergesi.
  2. IMF ismi geçmeden bir IMF programı yapmanın yan yolunu bulmak.
  3. Devlete ait en gizli bilgilerin bir ABD’li şirkete teslim edilmesi.
  4. Türkiye’de “devlet yönetiminin şirketleşmesinde” bir üst noktaya geçiş.
  5. Devleti yönetmek için dünya yüküyle ve “dolar”la ABD’li bir şirkete para ödenmesi.

CHP’li Böke açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Oysa, yerle bir ettikleri güven böyle parayla satın alınmaz! Daha önce başardık, yine yapabiliriz. Duyun-u Umumiye’yi, ekonomiyi halkın yapacak adımları atacak bir siyasetle aşabiliriz, aşmalıyız.”

HDP’li Paylan: Yeni bir Düyun-u Umumiye’nin ilk adımı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da ekonomi yönetimininin ABD’li McKinsey şirketine devredildiğini vurguladı.

Twitter’dan açıklamada bulunan Paylan, “Bu yeni bir Düyun-u Umumiye’nin ilk adımıdır. Alacaklıların devlete kayyım atamasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Sayıştay Kalmadı, McKinsey Verelim”

İktisatçı Ümit Akçay ise söz konusu gelişmeyi, ‘Kriz Notları’ isimli blogunda “Sayıştay Kalmadı, McKinsey Verelim” başlığıyla yer verdiği bir yazıyla değerlendirdi.

Akçay, Bakan Albayrak’ın duyurduğu gelişmenin anlamını şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye’deki kurumlara ve siyasi iradeye yurt dışındaki güven o kadar düşük ki, ekonomi yönetimi IMF’ye gitmeden bu ‘güven krizini’ aşmak için ABD’li bir danışmanlık firmasıyla çalışmak zorunda kaldı. Bu sayede, bir IMF anlaşması yapmadan yapmış gibi yapmanın yolu bulunmuş oldu.”

Düyun-u Umumiye hakkında

Düyun-u Umumiye, Osmanlı Devleti’nin ödeyemediği alacaklarına karşılık olarak borçlu devletler tarafından kurulan ve vergi tahsilatı yapan bir kurumdur.

1881 yılında kurulan kurum, Osmanlı’daki ekonomik ve mali yaşam üzerinde etkili rol oynarken, ülkenin ekonomik bağımsızlığının büyük oranda zedelendiği anlamı taşımaktadır.


Gazete Karınca



Önceki Haber
Sedanur Güzel cinayetiyle ilgili 3 tutuklama
Sonraki Haber
Endonezya’da deprem ve tsunami: Yüzlerce kişi yaşamını yitirdi