Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ABD’li iş insanlarına: Siyasetle ekonomiyi karıştırmak yanlış

Erdoğan’dan ABD’li iş insanlarına: Siyasetle ekonomiyi karıştırmak yanlış

HABER MERKEZİ – Saray’da ABD’li iş insanlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasetle ekonomiyi karıştırmamak gerek. Karıştırmak yanlış” dedi.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerinde en gergin dönemlerden birisi yaşanırken ve karşılıklı yaptırımların uygulandığı bir dönemde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’li iş insanları ile bir araya geldi.

Saray’da ABD’li şirketlerin yöneticilerini kabul eden Erdoğan, yaptığı konuşmada “Siyasetle ekonomiyi karıştırmamak gerek. Karıştırmak yanlış” dedi, ABD ile yaşanan sorunların iş dünyasını etkilemesini istemediğini de ifade etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Erdoğan, “Stratejik ortaklığımız, tüm iniş ve çıkışlara karşın, yatırım ve ticaretle güçlenecek” mesajını da verdi.

Erdoğan, iş dünyasının ticari önlemlerden etkilenmemesi için gerekli tüm adımların atılacağını ve “serbest piyasa ekonomisinin prensiplerinden vazgeçilmeyeceğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, şunları dile getirdi:

“Yaşadığımız problemleri çözmek için yollar ararken iş dünyasının da bizimle işbirliği yapmasını istiyoruz. Şu anki ABD yönetimi ile yaşadığımız sorunlardan sizin negatif etkilenmenizi hiçbir zaman istemeyiz. Gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz.”

Brunson davası ve yaptırımlar

Türkiye’de yaklaşık iki yıldır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

ABD İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondururken, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesi onaylanmış, Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı alınmıştı.

Türkiye ise bu yaptırımlar karşılığında ABD’den ithal edilen çeşitli kalemlere ek gümrük vergisi getirmişti.