Ana SayfaEkonomiGıdada yeni zamlar kapıda

Gıdada yeni zamlar kapıda

HABER MERKEZİ – Gıda üreticileri önümüzdeki dönemde yeni zamların geleceğini belirtiyor. Üreticilere göre döviz kurundaki artışla birlikte ithal ürünlere gelen zam yerli ürünlerin fiyat artışını da tetikliyor.

Enflasyon rakamlarında artış durdurulamazken gıda üreticileri önümüzdeki dönemde yeni zamların kapıda olduğunu belirtiyor.

Dünya gazetesinden İmam Güneş’in haberine göre Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, gıda enflasyonun etkilerinin önümüzdeki aylardan itibaren daha net göreceğimizi söylüyor.

Özellikle Yİ-ÜFE’deki (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) artışın yüksek olduğuna ve pazara henüz yansımadığına dikkat çeken Göksu, buradaki zammın kendisini gelecek ay göstereceğini belirtiyor.

Göksu ayrıca, “Yüksek kur ihracata teşvik ediyor” diyor.

‘Henüz raflara yansımamış zamlar var’

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de enflasyondaki artışın yüksek belirsizlik ortamından kaynaklandığını belirterek, döviz artışından kaynaklı ithal ürünler karşısında yerlinin de zam yaptığını söylüyor.

“Gıda maddelerinde kendi kendimize yetebilmeyi sağlamamız gerekiyor” diye konuşan Reis, henüz raflara yansımamış zamların bulunduğuna da değinerek, üretici fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı, raf fiyatlarının kademeli olarak artacağını ifade ediyor.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik ise açıklanan son verilerin, gıda ve içecek sanayinin, üretici fiyatlarındaki artışları, ürün fiyatlarına birebir yansıtmadığını ortaya koyduğunu söylüyor.


“Ekonomik krizin etkisi henüz görülmedi, asıl problemler sonbaharda netlik kazanacak”


Enflasyon son 14 yılın en yüksek seviyesinde

TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları Ağustos’ta yüzde 2.30 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 15.85’ten yüzde 17.90’a yükseldi. Bu rakamlar enflasyonda 14 yılın yeni zirvesi demek.

Üretici fiyatları yüzde 6,6 artarken yıllık Yİ-ÜFE yüzde 32’yi aştı.

TÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki makas daha da açılmış durumda.