Ana SayfaBasın RaporuGözaltı, tutuklama, kağıt krizi: Ağustos’ta da basın tehdit altındaydı

Gözaltı, tutuklama, kağıt krizi: Ağustos’ta da basın tehdit altındaydı

HABER MERKEZİ – Basın ve basın çalışanları doğrudan ve dolaylı olarak hak ihlallerinin hedefinde. ‘Kağıt krizi’ ile birlikte gazetelerin de zorluklar çektiği Ağustos ayında beş gazeteci gözaltına alınırken, biri tutuklandı. Gazetecilerin uzun tutukluluk süreleri de hak ihlalleri arasında dikkat çekiyor.


Hazırlayan: Hasan Özhan Ünal


Basın kuruluşlarına ve çalışanlarına yönelik hak ihlalleri Ağustos 2018 döneminde de devam ediyor.

Gazetemize ve diğer medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre Ağustos ayında, en az beş gazeteci gözaltına alındı.

Gözaltına alınan gazetecilerden Uğur Akgül tutuklandı.

Ağustos ayında, en az iki gazeteci de hapis cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Berzan Güneş’in tahliye edildiği bu dönemde, beş basın çalışanı ise tutuklu yargılandıkları davalarda tahliye edilmedi.

Doğrudan hak ihlallerine ek olarak kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak artması nedeniyle Sözcü gazetesi eklerinden birini kapattı, Aydınlık gazetesi yayınına 3 gün ara verdi ve Dünya, Sözcü ve Cumhuriyet gazeteleri fiyatlarını yükseltti.

Ayrıca Diyarbakır’daki yerel gazeteler, kağıttaki fiyat artışına karşı çözüm bulunmaması durumunda, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Ağustos’ta neler oldu?

  • Gazeteci Oğuz Güven’e, Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinden yayınladığı bir karikatür dolayısıyla yargılandığı davada 6 ay hapis cezası verildi. (1 Ağustos)
  • “Ev baskınında polisin doğrulttuğu silaha kalbi dayanamadı” başlıklı habere ilişkin TCK 301. Madde uyarınca “Emniyet Teşkilatının alenen aşağılanması” iddiasıyla açılan davada, haberi yapan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hülya Emeç‘e 6 ay hapis cezası verildi. (6 Ağustos)
  • İzmir’de Mezopotamya Haber Ajansı’nın muhabiri Ruken Demir’in evine polis baskını düzenlendi. Evde bulunmayan Demir, daha sonra gözaltına alındı. (7 Ağustos)
  • “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 11 Haziran 2018 tarihinde tutuklan Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Berzan Güneş, ilk duruşmada tahliye edildi. (7 Ağustos)
  • 11 Nisan 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman‘a yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında da tutukluluğuna devam kararı verildi. (7 Ağustos)
  • Kapatılan Taraf gazetesinin muhabiri Mehmet Baransu‘nun, tutuklu olarak yargılandığı davanın dokuzuncu duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi. (7 Ağustos)
  • Mardin’in Kızıltepe ilçesinde polisler tarafından gözaltına alınan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Uğur Akgül, hakkında verilen 2 yıl 6 ay cezanın kesinleşmesi nedeniyle tutuklandı. (8 Ağustos)
  • Diyarbakır’da 16 Ocak 2018 tarihinde gözaltına alındıktan sonra İstanbul’a getirilerek tutuklanan Demokratik Modernite editörü Haydar Ergül hakkında, yargılandığı davanın ikinci duruşmasında da tutukluluk halinin devamına karar verildi. (9 Ağustos)
  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tele 1 TV’ye, kanalda yayınlanan “18 Dakika” adlı programdaki yorumlar nedeniyle en üst orandan idari para cezası uyguladı. (9 Ağustos)
  • Eylül 2017’den bu yana ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklu bulunan Evrensel gazetesi Dersim muhabiri Kemal Özer‘e yargılandığı davanın ikinci duruşmasında da tutukluluğuna devam kararı verildi. (11 Ağustos)
  • 2007’den bu yana Fox TV Ankara Temsilcisi olarak görev yapan gazeteci Sedat Bozkurt‘un görevine son verildi. (11 Ağustos)
  • 1 Kasım 2017’de Gazeteciler ve Yazarlar Vakfına yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınmasının ardından tutuklanan gazeteci-yazar Mehmet Gündem’e yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutukluluğuna devam kararı verildi. (14 Ağustos)
  • Her hafta kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin düzenleyeceği 700’üncü hafta eylemi yasaklanmış, aralarında kayıp yakınlarının da bulunduğu 47 kişi gözlatına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında DİSK Basın-İş Genel Başkanı ve gazeteci Faruk Eren ile Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın ve gazetenin çalışanı Hasan Akbaba da vardı. (25 Ağustos)
  • Türkiye’de bir yıl tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz Şubat ayında tahliye edilen Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, Türkiye aleyhine “haksız tutuklamaya uğradığı” gerekçesiyle 1 milyon Türk Lirası tutarında tazminat davası açtı. (30 Ağustos)
Previous post
Kuzey Suriye'de üç dilli bir kadın radyosu: Star FM
Next post
Panahi için eylem yapan HDP'li vekillere silahını gösteren polis: "Buna güveniyorum"