Ana SayfaGüncel‘Gözaltındaki işçiler serbest bırakılsın’ diyenler de gözaltına alındı

‘Gözaltındaki işçiler serbest bırakılsın’ diyenler de gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – Gözaltına alınan 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçilerin serbest bırakılması ve taleplerinin kabul edilmesi için İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen eylem engellendi, aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan gözaltındaki işçilerle dayanışmak için Ankara’da düzenlenen basın açıklamasında da en az beş kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı’nda dün çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş cinayetlerinin son bulması için eylem yapan inşaat işçilerinin kaldıkları işçi koğuşlarına sabaha karşı baskın düzenlendi.

Jandarma ve özel harekat polisleri tarafından saat 04:00 sularında yapılan baskında, aralarında İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) yöneticilerinin de bulunduğu 543 işçi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan yüzlerce işçi sabah saatlerinden bu yana farklı karakollarda tutuluyor.


3. Havalimanı’na şafak baskını: İşçi koğuşlarının kapıları kırıldı, yüzlerce gözaltı var


Bu yaşananlara karşın Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) ile İnşaat-İş’in çağrısıyla İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Kalkedon Meydanı’nda gözaltındaki işçilerin serbest bırakılması ve taleplerinin kabul edilmesi amacıyla bir araya gelmek isteyenler polis tarafından engellendi.

Kalkedon Meydanı’nı ablukaya alan polisin, aralarında sendika yöneticilerinin de olduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı bildirildi:

Gözaltına alınanlar arasında sendikacılar ve eylemcilerin yanı sıra birçok gazetecinin de olduğu öğrenilirken, sokak aralarında bir araya gelen kitleye polisin biber gazı ve plastik mermi sıktığı belirtildi.

Cumhuriyet’in haberine göre gözaltına alınanlar arasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç da var.

’40 civarında gözaltı var’

İnşaat-İş, temsilci Kadir Kurt dahil olmak üzere gözaltı sayısının 40 civarında olduğunu bildirdi.

Gözaltına alınanların Kadıköy Rıhtım Karakolu’nda tutulduğu da belirtildi.

Ankara’da da en az beş kişi gözaltında

Öte yandan Ankara Sakarya Meydanı’nda da yapılmak istenen dayanışma eylemi polis engeli ile karşılaştı.

Yol TV’nin aktardığına göre Veli Saçılık biber gazından etkilenirken, en az beş kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan beş kişinin para cezası kesilerek serbest bırakıldığı bildirildi.


Ne olmuştu?

İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma koşullarını protesto etmek için dün sabah erken saatlerde eyleme geçmiş, servislerin çıkışını engelleyerek tepkilerini göstermişti.

Yağmur altında uzun süre servis beklediklerini, şantiyedeki yemek ve barınma imkanlarının çok kötü olduğunu belirten binlerce işçi, çalışma koşullarının düzeltilmesini istemişti.

Eylemin devam etmesi üzerine şantiye alanına çağrılan jandarma, işçilere biber gazı ile saldırmış ancak eylemdeki işçiler geri adım atmamıştı.

Bunun ardından aralarında İnşaat-İş üyelerinin de bulunduğu işçi temsilcileri ile İstanbul Yeni Havalimanı işletmecisi İGA’nın İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu bir araya gelerek, bir görüşme gerçekleştirmişti.

İşletmeciye 15 maddelik talep listesi sunduklarını aktaran İnşaat-İş, görüşmenin hiçbir kabulün olmadığı ‘oyalamacı’ bir tutumla sona erdiğini de duyurmuştu.

İşçilerin eyleme devam kararı alması üzerine ise şantiye alanına jandarma takviyesi yapılmıştı.


3. havalimanında eylem: İşçilerin talepleri karşısında ‘somut adım yok’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Marmaris'te orman yangını
Sonraki Haber
2018 Hrant Dink Ödülü Murat Çelikkan ve Mwatana İnsan Hakları Örgütü'ne verildi