Ana SayfaGüncelHDP’li Gergerlioğlu: Tutuklu gazeteci Metin Duran bir an önce serbest bırakılmalı

HDP’li Gergerlioğlu: Tutuklu gazeteci Metin Duran bir an önce serbest bırakılmalı

HABER MERKEZİ – 5 aydır tutuklu bulunan gazeteci Metin Duran’ın sağlık durumuna ilişkin Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşen HDP Milletvekili Ömer Gergerlioğlu, ATK raporunda ve tedavisinde gecikme yaşandığını belirttiği Duran’ın bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) ile kapatılan Radyo Rengin çalışanı gazeteci Metin Duran, “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla yargılandığı davada hakkında verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası onanması üzerine tutuklandığı 30 Mart’tan bu yana cezaevinde.

Yüzde 93 engelli ve felçli olan gazeteci Duran’ın, konulduğu Sincan 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalamayacağı anlaşılınca cezaevi yerleşkesi içinde bulunan hastaneye yatırıldı.

Gazeteci Duran’ın durumunun kamuoyuna yansıması üzerine ise birçok kurum harekete geçip, tahliye edilmesi için Adalet ve Sağlık bakanlıkları yetkilileri ile görüştü.

Gergerlioğlu: Tedavisi geciktirilmiş

Duran’ın durumuna dair Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu zamana kadar verilmesi gereken Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunun geciktiğini söyledi.

Yapmış oldukları görüşmede Bakanlık yetkililerin durumdan haberdar olduğunu ve ATK raporunun önümüzdeki günlerde tamamlanacağının kendilerine aktarıldığını paylaşan Gergerlioğlu, “Raporun tamamlanmasının ardından tekrardan Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacak. Çünkü hüküm yemiş bir mahkum” dedi.

MA’ya konuşan Gergerlioğlu, Duran’ın sağlık durumuna dair “Cezaevi süreci ve sonrasında Sincan kampüsü içindeki hastaneye kaldırılması sonrası tedavisi biraz geciktirilmiş durumda. Fizik tedavi ile açmaya çalışıyorlar, ancak cezaevi sürecinde kötü etkilenmiş” bilgilerini verdi.

“Raporun verilmesi ile her şey bitmiyor” diyen Gergerlioğlu, AYM’nin önünde çok sayıda dosyanın olduğunu belirterek, “Metin’in aciliyetine binaen öne alırlar mı onu da bilemiyoruz. Ama umudumuz şu ki Metin ile ilgili durumunu göz önünde bulundurarak öne alırlar. Biz bunun için elimizden gelen her türlü desteği sunmaya çaba göstereceğiz” dedi.

‘ATK tek yetkili kurum olmaktan çıkarılmalı’

ATK’nin hasta tutuklular ile ilgili rapor vermede tek yetkili kurum olmasının raporların gecikmesinde etkisi olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, ATK dışında özel hastaneler ya da tam teşekküllü hastanelerin de yetkili kılınmasının önemli olduğunu söyledi.

Gergerlioğlu, bu nedenle ATK’nin tek yetkili kurum olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.

‘Bir an önce serbest bırakılmalı’

Metin Duran için çaba göstermeye devam edeceklerini dile getiren HDP’li vekil, son olarak hasta tutuklular konusuna bir an evvel el atılması ve bir düzenleme yapılması gerektiği ihtiyacı üzerinde durdu.

Gergerlioğlu, konuya dair “Bizim Adalet Bakanlığı’na çağrımız insani ve hukuki bir iyileştirme getirilmesidir. Kabul edilecek bir durum değil. Biz Metin’in bir an önce serbest bırakılarak ailesinin yanına gönderilmesini bekliyoruz” dedi.