Ana SayfaDünyaHindistan’da ‘zina’yı suç sayan yasa kaldırıldı: ‘Eşi kadının efendisi değildir’

Hindistan’da ‘zina’yı suç sayan yasa kaldırıldı: ‘Eşi kadının efendisi değildir’

HABER MERKEZİ – Hindistan’da mahkeme evli bir kadınla cinsel ilişkiye girmenin suç sayıldığı maddeyi kaldırdı. Mahkemenin yargıcı kararda, “Kocası kadının efendisi değildir” ifadelerini kullandı.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, evli bir kadınla cinsel ilişkiye girmeyi ‘zina’ suçu kapsamında kabul eden kolonyal dönemden kalma yasayı kaldırdı.

Yüksek Mahkeme, kararı, bu yasayla hem kadınlara hem de erkeklere ayrımcılık yapıldığını söyleyen bir kişinin başvurusu üzerine aldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre kararı veren beş üyeli mahkemenin yargıcı Dipak Misra, zinanın Çin, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde suç olmadığını belirtti ve şu noktalara dikkat çekti:

“Zina medeni hukuk kapsamında evliliğin sona ermesini sağlayabilecek bir neden olabilir ama ceza gerektirecek bir suç olamaz. Zina mutsuz bir evliliğin nedeni olabilir sonucu değil. Kocası kadının efendisi değildir.”

Misra ayrıca, “kocanın rızası olmaması”‘ hükmünün kadınların anayasayla güvence altına alınan cinsel özgürlüklerine aykırı olduğunu ifade etti.

Beş yıla kadar hapis cezası veriliyordu

158 yıldır yürürlükte olan yasayla, evli bir kadınla cinsel ilişkiye giren erkeklere beş yıla kadar hapis ya da para cezası veriliyordu.

Yasada, ‘zina’ için ‘erkeğin ilişkiye girdiği kadının eşinin rızasının olmaması’ şartı aranıyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt yayınevlerinin serencamı: "Kürtçe kitap alın, belki bir gün okursunuz"
Sonraki Haber
AİHM'den Öcalan için yapılan başvuruya ret