Ana SayfaGüncelİdlib öncesi: Türkiye, Heyet Tahrir Şam’ı “terör listesine” aldı

İdlib öncesi: Türkiye, Heyet Tahrir Şam’ı “terör listesine” aldı

HABER MERKEZİ – Olası İdlib operasyonu öncesi, Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Türkiye, Suriye’deki daha önce adı El Nusra olan Heyet Tahrir Şam’ı “terör örgütü listesine” aldı.

Suriye ordusunun İdlib’e yönelik düzenlemeyi planladığı askeri operasyon gündemdeki yerini korurken, Türkiye Suriye’de faaliyet gösteren silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) “terör örgütü listesine” aldı.

Resmi Gazete’de 31 Ağustos Cuma günü yayımlanan kararda, Heyet Tahrir Şam’ın daha önce listeye alınan El Nusra örgütünün güncel ismi olduğuna işaret edildi.

Kararda, “DEAŞ (IŞİD) ve El Kaide bağlantılı tüzel kişi, kuruluş ve organizasyonlar” başlıklı bölümde yer alan El Nusra adının Heyet Tahrir Şam’ı da kapsayacak şekilde güncellendiği belirtildi.

Daha önce El Kaide’ye bağlı olan ancak 2016’da bu yapıdan ayrıldığını duyuran El Nusra, Fetih Şam ismiyle de faaliyet göstermişti.

İdlib’de ne oluyor?

İdlib, Suriye’de silahlı muhalif güçlerin elinde kalan son büyük vilayet.

İdlib’de çok sayıda farklı örgüt bulunmakta. Ancak El Kaide üyelerinin kurduğu Heyet Tahrir Şam, Rusya destekli Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı Türkiye sınırındaki İdlib’in yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Öte yandan Türkiye, Rusya ve İran, Astana süreci kapsamında Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri mutabakatı imzalamıştı. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’de kurduğu 12 gözlem noktası bulunuyor.

İdlib operasyonuna karşı olan Ankara, harekâtın bir “felaket” olacağını belirterek, operasyonun gerçekleşmemesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor.


İdlib’e ‘kademeli operasyon hazırlığı’ iddiası: Ankara karşı, BM uyarıyor


Bu haberde DW Türkçe’den yararlanılmıştır.