Ana SayfaGüncelİnternete ‘kanca’: Netflix gibi mecraları MİT ve Emniyet denetleyecek

İnternete ‘kanca’: Netflix gibi mecraları MİT ve Emniyet denetleyecek

HABER MERKEZİ – Radyo-TV ve internet üzerinden yapılan yayınlara MİT ve Emniyet’ten izin alma koşulu getiriliyor. RTÜK ve BTK uzmanlarının hazırladığı taslağa göre tüm radyo-TV yayınları, platform yayınları ile Netflix, Blu TV gibi “IPTV” formatındaki yayınlar için her iki kuruma “denetim, erişim engeli, lisans iptali” gibi geniş sansür yetkileri tanınıyor.

Hükümetin bu yılın Şubat ayında özellikle internet üzerinden yayın yapan medyaya dönük ‘Torba Yasa’ içerisinde Meclis’e getirdiği yasanın yönetmeliği hazırlandı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre Meclis’te kabul edilen ve “İnternete Sansür Yasası” olarak adlandırılan yasanın yönetmeliğinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)  ile Emniyet’e geniş sansür yetkileri veriliyor.

Denetim MİT ve Emniyet’te

Radyo-TV ve isteğe bağlı yayınların internet üzerinden sunumuna ilişkin yönetmelik taslağı, RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) uzmanlarınca hazırlandı.

Cumuriyet’in ulaştığı taslağa göre Radyo-TV ve internet üzerinden yapılan yayınlar için MİT ve Emniyet’ten izin almak gerekecek.

24 maddeden oluşan “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”  ile internetten yapılan tüm radyo ve televizyon yayınları ile Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi ‘İPTV’ formatındaki yayınlar “Yayından kaldırma, erişim engelleme” gibi geniş bir sansür çarkının içine alınıyor.

Radyo ve TV yayınlarına caydırıcılık için verilen para cezaları internet yayınları için öngörülmezken, bu yayınlar için sulh ceza hâkimliğinin kararı ile karartma cezası öngörülüyor.

İnternetten yapılan her türlü yayının lisansını alabilmek için ise MİT ve Emniyet’ten olumlu görüş alınması gerekecek.

Cumhurbaşkanının yayın yasağı yetkisi, internet radyo-TV’lerini de kapsayacak.

Bireysel iletişim için yapılan görüntülü ve sesli yayınlar denetim dışı bırakılıyor. “Medyascope” ve vekil yayınlarının durumu ise belirsiz.

Yayın yetkisi zorunluluğu

Öte yandan internet üzerinden yapılan radyo ve televizyon yayınlarının RTÜK’ten yayın lisansı veya yayın iletim yetkisi alması zorunlu olacak.

Digitürk, Teledünya, D-Smart gibi televizyon kanallarını tek bir platform üzerinden sunan yayıncıların yayınlarını internet üzerinden sunmaları için yayın lisansı alması gerekecek.

Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi platformların da RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alması gerekecek.

27 Eylül’de tamamlanıyor

Yasanın Meclis’te kabul edilmesi sonrası yönetmelik düzenlemesi için tanınan 6 aylık süre, 27 Eylül’de tamamlanıyor.

Edinilen bilgiye göre RTÜK, taslağı görüşmek üzere yarın (24 Eylül) özel bir toplantı yapacak.

Yönetmelik taslağı, daha sonra, ilgili kurumlara gönderilerek, görüş istenecek. Daha sonra da Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olarak Resmi Gazete’de yayınlanacak.

Böylece 7 aydır tartışılan internetteki ‘sansür tasarısı’ devreye girmiş olacak.

Previous post
‘Bireysel emeklilik 3 yıl boyunca zorunlu olacak’
Next post
Nijer'de yağışlar sellere neden oldu: 22 kişi yaşamını yitirdi