Ana SayfaDünyaIŞİD’in kuzey ve doğu Suriye’deki ‘son kalesi’ alınmak üzere

IŞİD’in kuzey ve doğu Suriye’deki ‘son kalesi’ alınmak üzere

HABER MERKEZİ – Suriye’nin kuzey ve doğusunda IŞİD’in elinde bulunan son yerleşim yeri olan Hecin’e dönük operasyon sürüyor. Demokratik Suriye Güçleri’nin düzenlediği operasyonda kasabanın alınması ‘an meselesi’.

Deyr ez Zor’un Hecin beldesi, Suriye’nin kuzey ve doğusunda IŞİD’in elinde bulunan son yerleşim yeri.

Omurgasını Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ‘Cizre’nin Fırtınası’ ismiyle düzenlediği operasyon kapsamında bu beldeye operasyon düzenliyor.

11 Eylül günü yeniden harekete geçen DSG birliklerinin iki koldan düzenlediği operasyon yedinci gününde devam ediyor.

Bölgedeki kaynakların aktardığına göre operasyon kapsamında bugüne kadar yaklaşık 10 kilometrekarelik bir alan IŞİD’den alındı.

Bazı noktalarda şiddetli çatışmalar yaşanırken, çatışmalarda çok sayıda IŞİD’li öldürüldü ve yüzlerce sivil IŞİD esaretinden kurtarıldı.

Bölgedeki gazetecilerden Nazım Daştan’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre kurtarılan siviller Hecin’in doğusunda, güvenli alanlarda oluşturulan kamplara yerleştiriliyor. Kampın güvenliği ise DSG’liler tarafından sağlanıyor. Buraya yardımlar da kuzey ve doğru Suriye’deki kentlerden geliyor.

“Aşama aşama yok ettik”

9 Eylül 2017’de başlayan operasyonun komuta kademesinden olan Sözcü Lilwa Abdullah, IŞİD’in elinde kalan son yere operasyon düzenlediklerini hatırlatarak, “Başarılı bir şekilde yürütüyoruz” dedi.

Çok sayıda köy, mezra ve stratejik noktayı IŞİD’den aldıklarını belirten Sözcü, “Savaşçılarımız şimdi Hecin kapısındalar. Önemli bir yer olan bölgede son operasyonlarımızı yapıyoruz. Kalan son yurttaşlarımızı da kurtaracağız. Bulunduğumuz her yerin güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Operasyonun ‘duruma göre’ uzun da sürebileceğini söyleyen Sözcü, “Nasıl aşama aşama tüm kentlerimizi onlardan aldıysak, halkımızın bu yerleşim yerini de alacağız. Bu kapsamda sürprizler de yapabiliriz” dedi.

Sadece IŞİD değil Suriye halkı için nereden tehdit gelirse gelsin mücadele edeceklerini ifade eden Sözcü, “Özgür Hecin’e az kaldı” vurgusunda bulundu.

Ne oldu, Hecin neden önemli?

Türkiye’nin Afrin’e yönelik askeri operasyonu nedeniyle durdurulmak zorunda kalınan “Cizre’nin Fırtınası” hamlesi, 1 Mayıs 2018’de yeniden başlatılmıştı.

Aylarca IŞİD’e karşı Deyr ez Zor’da operasyon halinde olan DSG, geniş bir alanı kontrol altına almıştı.

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun da destek verdiği operasyonda, IŞİD mensupları Irak ile sınırı olan Hecin beldesine kadar geriletilmişti.

Deyr ez Zor kentinde Fırat Nehri üzerinde bulunan Hecin, Suriye rejimi ile DSG güçleri arasında bulunuyor.

Bölgenin uzunluğu 35 kilometre olurken genişliği ise yaklaşık 8 kilometre.

DSG’nin bu alandaki mücadelesi Elbu Kemal’e kadar uzanırken, bu bölgenin de IŞİD’den alınmasıyla Suriye’nin doğusu ile kuzeyinde IŞİD’in varlığı tamamen sona erecek.




Önceki Haber
Beş bin kişiyiz burada...
Sonraki Haber
Hakkari’de şarbondan 201 hayvan öldü, üç köy karantina altında