Ana SayfaEğitimMEB’den ‘karma eğitimin tasfiyesinde yeni adım’

MEB’den ‘karma eğitimin tasfiyesinde yeni adım’

HABER MERKEZİ – MEB, yaptığı yeni düzenlemeyle mevcudun az olduğu yerlerde kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitime tabi tutulmasının önünü açarken, İmam Hatip lisesi açılması için gereken bazı koşulları kaldırdı. Eğitim-Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Bozdoğan, ilgili değişiklik için “Karma eğitimin tasfiyesinde atılmış olan yeni bir adım olarak kabul edilmelidir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitime tabi tutulmasının önünü açabilecek bir düzenleme yaptı.

Nüfusu az olan bölgelerde, liselerin açılmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelik maddesinde yapılan değişiklikle nüfus ve öğrencinin az olduğu yerleşim yerlerinde düz lise, meslek lisesi ve teknik lisedeki programların tek lisede toplanabilmesinin önü açıldı.

Bu düzenleme yapılırken “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” ibaresi kaldırıldı.

Diken’in aktardığı Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, bu değişiklikle İmam Hatip liselerinin dışında Anadolu liselerinin de kız ve erkek lisesi olarak ayrılmasının kapısı aralandı.

Gerekçe yargı kararı

MEB ise karma eğitime ilişkin maddenin kaldırılmasının yargı kararı gereğince olduğunu savundu.

Habere göre yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatan bakanlık kaynakları, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” maddesini hatırlatarak, “Kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasına ilişkin herhangi bir çalışma ve düzenleme yoktur” dedi.

Ancak yargı kararının içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi.

Eğitim-Sen: Karma eğitimin tasfiyesinde yeni adım

Yönetmelik değişikliğini değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Değişiklik karma eğitimin tasfiyesinde atılmış olan yeni bir adım olarak kabul edilmelidir” sözlerini kaydetti ve şöyle konuştu:

“Bu okulları tercih eden öğrencilerin akademik eğitim alma isteğinden kaynaklı tercihte bulunduğu gerçeği göz önüne alındığında, şu an MEB bu öğrencilere kız veya erkek okullarında okumayı dayatmaktadır. Bu adımın kendisi ileride farklı okul türlerinde de karma eğitimin tamamen kaldırılmasının zeminini oluşturma olasılığını barındırmaktadır. MEB acilen yaptığı bu değişiklikten vazgeçmelidir.”

İmam Hatiplerin açılışına da kolaylık

Öte yandan yönetmelikle İmam Hatip lisesi açmak için gereken “geleneksel/görsel sanatlar atölyesi, mûsikî/müzik dersliği bulunması, okulun açılacağı yerleşim birimi merkez nüfusunun 5 bin veya yerleşim birimine bağlı mahalle ve köyleri ile birlikte en az 10 bin olması” koşulu kaldırıldı.

Previous post
Amaç önyargıları yıkmak: 'Türkiye’den HIV Hikayeleri' üç dilde yayınlandı
Next post
Tanzanya parlamentosunda kadınlara cinsiyetçi ayrımcılık: Mini etek yasaklandı