Ana SayfaEkolojiMeteoroloji: Orta Akdeniz’de tropik fırtına oluşması bekleniyor

Meteoroloji: Orta Akdeniz’de tropik fırtına oluşması bekleniyor

HABER MERKEZİ – Meteoroloji, Orta Akdeniz için tropik fırtına uyarısı yaptı. Açıklamada, “Bugün öğleden sonra Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor” denildi. Uzmanlar, tropikal fırtınanın hızını artırarak, kasırgaya dönüşebileceği uyarısı da yaptı.

Meteoroloji’den Orta Akdeniz için tropik fırtına uyarısı geldi.

Açıklamada, bugün öğleden sonra Orta Akdeniz’de tropik fırtına ihtimaline yer verilirken, “Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir” denildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle:

“Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz’de oluşması beklenilen alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve tropik fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz’de oluşması beklenen fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

“Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır.”

‘Kasırgaya da dönüşebilir’

Söz konusu tropikal fırtınanın hızını artırarak, kasırgaya dönüşebileceği uyarıları da yapılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gündüz, kendi tahminlerine göre, İtalya’nın güneyinde denizde oluşmaya başlaması beklenen kasırganın Türkiye’de de özellikle Antalya ve İzmir gibi kentleri etkileyebileceğini söyledi.

DHA’ya konuşan Gündüz, “Türkiye batı sahilini etkilemesini beklediğimiz fırtına, henüz oluşmadı. Kasırga Cuma sabah erken saatlerde oluşmaya başlayacak. Bugünkü model tahminlerinde rüzgar hızı saatte 180 kilometre olarak öngörmekte” dedi.

Kasırganın ilk olarak Yunanistan’ın güneyine ineceğini, etkisini kuvvetli rüzgar ve yağmur olarak burada hissettireceğini öngördüklerini belirten Gündüz, bu tür kasırgaların nadir görüldüğünü ve bu nedenle önemli olduğunu vurguladı.

Gündüz, kasırganın oluşması halinde, ilk verilere göre, 30 Eylül Pazar akşamı ya da 1 Ekim Pazartesi sabahı erken saatlerde İzmir’i etkisi altına alacağını dile getirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Akdeniz’de tropik fırtınaların hızını artırmasıyla kasırgaya dönüşmesine “Akdeniz kasırgası” ya da “Medicane” adı veriliyor.