Ana SayfaGüncelMHP’nin af yasası teklifi Meclis’te

MHP’nin af yasası teklifi Meclis’te

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Meclis’e gelsin, bakarız” dediği MHP’nin af teklifi TBMM’ye sunuldu.

MHP af yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Partinin af teklifinde işkence, eziyet, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile devlete karşı işlenen suçlar kapsam dışı bırakıldı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yaptığı açıklamada, tekliften 162 bin tutuklu ve hükümlünün yararlanacağını söyledi.

Devlet Bahçeli’nin talimatıyla çalışmalarını hazırladıklarını söyleyen Yıldız’ın açıklaması şöyle:

“19 Mayıs 2018’den önceki suçlarla ilgilidir. Çekmesi gereken cezadan 5 yıl indirim yapılır. Bu indirim sonrası ceza kalmazsa hükümlü salıverilir.

“Biz devlete karşı işlenen cezaları kapsam dışı tuttuk. Bundan faydalanacak olanlar terör örgütleridir. İşkence, cinsel saldırı suçları kapsam dışıdır.

“25 bin 063 hükümlü terör suçlusu var. 162 bin tutuklu ve hükümlü yaralanacak.”

Erdoğan’dan ‘açık kapı’

MHP lideri Devlet Bahçeli, AKP’lilerin “Gündemimizde yok” dediği af teklifine ilişkin yaptığı açıklamada “Sonuna kadar arkasındayız” değerlendirmesini yapmıştı.

Meclis açıldığında yasa teklifi olarak sunulacağını belirten Bahçeli, “Toplumsal beklenti ve ihtiyaç oluştu. Bunu dikkate almak lazım” demişti.

Konuya dair son açıklama ise AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti.

Erdoğan, “Bu konudaki temel ilkemiz şudur; eğer bir af, devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa, bunun af yetkisi devlette değildir. Ancak bunu affedebilecek merci, o şahısların, mazlum, mağdur insanların ta kendisidir. Biz o yetkiyi devlet olarak kendimize alamayız” diye konuşmuştu.

“Bu afla ilgili talebin içeriği A’dan Z’ye ancak Meclis’e gönderildiğine göre bunların üzerinde arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yaparlar. Bakılır, atılabilecek adım varsa, üzerinde durulur” diyen Erdoğan, teklife açık kapı bıraktığını şu sözlerle ifade etmişti:

“164 bin veya 162 bin kişi… Bunların devletle alakası noktasında arkadaşlarıma sordum; ‘Devlete karşı işlenmiş bu tür veya bu sayıda bir suç söz konusu değil’ dediler. Gelsin, görürüz, bakarız, üzerinde çalışırız. Ona göre de atılabilecek adımlar varsa, buna göre atarız, bunlar üzerinde çalışırız.”

Previous post
Nijer'de yağışlar sellere neden oldu: 22 kişi yaşamını yitirdi
Next post
"Yeni Ekonomi Programı'nda emeğin adı yok, kemerler sıkılıyor"