Ana SayfaGüncelMusa Anter’in aramızdan ayrılışının üzerinden 26 yıl geçti

Musa Anter’in aramızdan ayrılışının üzerinden 26 yıl geçti

HABER MERKEZİ – Aramızdan ayrılışının üzerinden 26 yıl geçen Kürt gazeteci-yazar Musa Anter, vurulduğu Seyrantepe Mahallesi’ndeki sokakta anıldı. Anmada konuşan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan, “Apê Musa’nın gittiği yol, bizim yolumuzdur” dedi.

Kürt aydını, gazeteci-yazar Musa Anter’in (Apê Musa), aramızdan ayrılışının üzerinden 26 yıl geçti.

20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır’da gerçekleşen Kültür-Sanat Festivali’ne katılarak kitaplarını imzalayan Musa Anter, akşam saatlerinde Seyrantepe Mahallesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu 72 yaşında hayatını kaybetmişti.

Vurulduğu yerde anma yapıldı

Anter için ilk anma bugün 26 yıl önce vurularak öldürüldüğü Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Seyrantepe Mahallesi’ndeki sokakta yapıldı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi öncülüğünde düzenlenen anmaya oğlu Anter Anter’in yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Dersim Dağ ve Selçuk Mızraklı ile gazeteciler katıldı.

Anma öncesinde Musa Anter’in fotoğrafları dışında farklı tarihlerde öldürülen diğer Kürt gazetecilerin fotoğraflarının taşınmasına izin vermek istemeyen polisler ile milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Anmaya katılanlar ellerinden indirmedikleri fotoğrafları ters çevirip tutarak, polisi protesto etti.

Anmada konuşan Aydeniz, OHAL koşullarında yapılan anmalarda dahi fotoğrafların taşınabilinmesine rağmen bugün keyfi bir tavır sergilendiğini söyledi. Aydeniz, bu duruma dair tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Artık fotoğraflarımızdan bile korkuyorlar. OHAL döneminde bile izin verilen fotoğraflara şimdi sıkıyönetimle izin verilmiyor. Bizler ülkenin geleceğine sahip çıkmak için gazetecilere sahip çıkacağız. Sıkıyönetim istediği kadar keyfi olarak sürsün, Apê Musa’nın katilleri bulunana kadar biz Kürdistan’daki mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“Apê Musa’nın gittiği yol, bizim yolumuzdur”

MA’da yer alan habere göre polisin yaklaşımına tepki göstererek sözlerine başlayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eş Sözcüsü Hakkı Boltan da “Demokrasi için mücadele ediyoruz.  Ne ıslık çalmak ne Kürtçe konuşmak suçtur. Anmaya müdahale ediliyor. Bu ülkenin Apê Musa’nın görüşlerine ihtiyaçları vardır. Biz gazeteciyiz. Sadece söyleyecek sözümüz, kalemimiz ve kameramız var. Apê Musa’nın gittiği yol, bizim yolumuzdur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından anmaya katılanlar, Musa Anter’in vurulduğu noktaya doğru yürüyüşe geçti. Buraya karanfiller ile birlikte yine öldürülen diğer gazetecilerin fotoğraflarının ters bırakılmasıyla anma sona erdi.

Mezarı başında da anılacak

Aynı gün öğleden sonra Mardin’in Nusaybin ilçesi Akarsu köyünde Anter’in mezarı başında saat 15.00’te anma düzenlenecek.

Anter anısına bu yıl 26’ncısı düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri de 22 Eylül Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Musa Anter’in hayatı cezaevinde geçti

Musa Anter’in hayatı cezaevi ve sürgünlerle geçti.

1920 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu bucağına bağlı Eskimağara köyünde dünyaya gelen Anter, 1944 yılında Ayşe Hale ile evlendi. Anter, Rahşan ve Dicle adında 3 çocuğu olan Apê Musa, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bölümünden üçüncü sınıftayken ayrıldı.

Üniversiteden ayrıldıktan sonra Şark Postası ve Dicle Kaynağı’nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri ‘Qimil/Kımıl’ sebebiyle 1959 yılında “49’lar davasında” idamla yargılandı. 1960 Darbesi’nde sonra serbest kalan Musa Anter, cezaevinden çıktıktan sonra Deng, Barış Dünyası ve Yön dergilerinde yazdı.

Daha sonra Türkiye İşçi Partisi’nde göreve başladı ve 1965 seçimlerinde Mardin’den aday oldu. Ancak son anda gerçekleşen aday değişikliği yüzünden bağımsız olarak seçimlere girdi.

12 Mart 1971’de tekrar cezaevine giren Musa Anter, Seyrantepe Askeri Cezaevi’nde 3 yıl kaldı. 12 Eylül 1980’de ise ‘Kürtçülük’ propagandası yapmaktan tutuklanıp Nusaybin cezaevine kondu. Kısa bir süre sonra cezaevinden tekrar çıkan Anter, toplamda 11 yılı cezaevinde geçti.


Gazete Karınca’ya Musa Anter Gazetecilik Ödülü

Previous post
Hakkari’de 30 bölge yasaklandı
Next post
OECD Türkiye için büyüme tahminini düşürdü