Ana SayfaDünyaPanahi’nin avukatlarından açık mektup: İdam cezasını kaldırın

Panahi’nin avukatlarından açık mektup: İdam cezasını kaldırın

HABER MERKEZİ – Hakkında idam kararı verilen Ramin Hossein Panahi’nin avukatları, İran Yüksek Yargı Başkanı’na infazın durdurulması ve davanın yeniden görülmesi için açık bir mektup yazdı.

İran rejimince hakkında idam kararı verilen 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin avukatları, İran’daki yargı makamlarına infazın durdurulması ve davanın yeniden görülmesi için açık bir mektup kaleme aldı.

Ailesi, yakınları ve avukatları açlık grevinde olduğu için sağlık durumu iyi olmayan Panahi’nin her an idam edilmesinden kaygı duyuyor.

Israrlı başvurular sonrası dün Panahi ile görüştürülen aile, Panahi’nin, “Benim açlık grevimi sonlandırmamı ve sonra idam etmeyi istiyorlar” dediğini aktarmıştı.

İran Yüksek Yargı Başkanı’na açık  mektup

Artı Gerçek’e konuşan Panahi’nin avukatı Hüseyin Ehmedi Niyaz, İran Yüksek Yargı Başkanı Ayetullah Sadık Larijani’ye infazın durdurulması ve davanın yeniden görülmesi için açık bir mektup yazdıklarını belirtti.

Niyaz ve Panahi’nin diğer avukatları Osman Müzeyen ve Mazhar Tatayi imzasıyla yayınlanan açık mektupta, İran yasalarına uygun hareket edilmesi ve Panahi’nin idam cezasının kaldırılması istendi.

Avukatların Larijani’ye hitaben yazdıkları mektupta “idamın kin, nefret ve halk arasında bölünmeye yol açacak sonuçlarının da olacağına” dikkat çekildi.

Mektupta Panahi’nin “silah kullanmadığı ve güvenlik güçlerine mukavemet göstermediği bilgisine” yer verilirken “haksız bir karar ile idama mahkum edilmesinin hukuken yapılmış bir ciddi bir yanlış olduğuna” vurgu yapıldı.

İdam kararının yerine getirilmesi durumunda “sonuçtan İran toplumunun olumsuz etkileneceği” ifade edilen açık mektupta “idam cezasının kaldırılması ve mahkemenin yeniden görülmesi” talep edildi.

Ne oldu?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanmıştı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırıldı.

O dönem Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son verdi.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alındı. Ancak karar toptan kaldırılmadı.

Panahi’nin kardeşi, cezaevi yetkilerinin kendilerine ağabeyinin Salı günü yani 4 Eylül’de idam edileceğini bildirdiklerini ifade etti, ancak Panahi’nin infazı dün de gerçekleştirilmedi.

Dün ailesiyle görüştürülen Panahi, “Açlık grevimi sonlandırdıktan sonra beni idam etmek istiyorlar. Ama ben ölüme kadar açlık grevinde kalacağım ve idam edeceklerse de beni öyle alsınlar” dedi.

Previous post
Watergate skandalını ortaya çıkaran gazeteci: 'Trump, Esad'a suikast düzenlenmesini istedi'
Next post
SEGBİS'e karşı çıkmışlardı: Tutuklu avukatlar bizzat duruşmaya katılacak